Khamis, 9 Februari 2012

13 di marang - Google Blog Search

13 di marang - Google Blog Search


Karat E-jau: Hadiah "Keranda" Kalau BN Menang <b>Di Marang</b>..

Posted: 07 Feb 2012 12:21 AM PST

[unable to retrieve full-text content]"(Ia) terpulang jika BN menang di Marang, sudah 20 tahun lebih (diberikan kepada) Pas, (kita harap) penduduk Rhu Rendang ubah selera. Jika kawasan ini dimajukan (sebagai litar tetap kejohanan lumba motor lasak) ...

13 di paka - Google Blog Search

13 di paka - Google Blog Search


Ada Hati Perut ke JKKK, Adun <b>Paka</b> & MB Terengganu?

Posted: 21 Jan 2012 06:13 AM PST

Dua Penggal pemerintahan Umno-BN setelah tahun 2004, menyaksikan pelbagai kezaliman yang kini semakin terasa dikalangan rakyat marhain. Bermula dengan rampasan royalti, tekanan dan sekatan kerajaan Pusat dikenakan terhadap Terengganu sebagai hukuman terhadap rakyat kerana memilih Pas & PR sebagai pemerintah.

Sebuah demokrasi songsang bagi pengamal Kerajaan Federalisme daripada pilihanraya.

Apabila DS Idris mula berkuasa maka terlihatlah belangnya. Penuh dengan kesombongan, angkuh dan takaburnya lalu terus membekukan dan merampas tanah-tanah RTB yang diluluskan kepada rakyat melebihi 60 ribu lot semuanya. Surat dihantar kepada Konsortium Juruukur supaya menghentikan serta-merta kerja-kerja menyelesaikan tanah rakyat. Ada yang dah buat rumah kediaman, dengan kuasa Umno-BN meruntuhkan serta menyapu bersih dengan jentolak.

Sedangkan mereka merupakan rakyat Terengganu, melayu, Islam. Bukan hanya penyokong Pas tetapi ramai dikalangan orang Umno. Yang penting mereka berhak dan rakyat Terengganu. Kenapa mereka dizalimi dan dinafikan haknya sehingga kini. Dalam Dun Paka sahaja dengan 11 RTB (Rancangan Tanah Berkelompok) yang melibatkan hampir 1,800 peserta.

Bukan hak rakyat sahaja dirampas bahkan Masjid Bujal sendiri menjadi saksi kezaliman Umno-BN. Kuasa yang mereka miliki menyebabkan mereka lupa kepada adanya Allah Swt. Perbuatan meniru Zionis laknatullah yang merampas tanah Palestine dan rumah ibadah dibumi suci tersebut. Di Israel mereka merampas tanah orang arab untuk diberikan kepada bangsa Yahudi. Malangnya di Terengganu, tanah melayu dirampas oleh wakil rakyat Terengganu sendiri. Sebangsa, seagama.

Sesungguhnya Allah Maha Kaya. Hanya sepenggal pemerintahan beliau, kita menyaksikan bagaimana Allah Menghinakan manusia yang zalim. Idris Jusoh dihinakan sedemikian rupa. Umpama kucing kurap yang buruk kepala. Hilang tampuk kerusi empuk MB Terengganu. Bukan kerana Pas, bukan kerana rakyat tetapi kerana perebutan dan pencakaran sesama mereka. Idris Jusoh vs Mat Said. Slogan "Pembangunan yang tidak pernah kelihatan" bertukar menjadi Terengganu Darul Runtuh. Betapa cepatnya pembalasan Rabbul Jalil.

Adakah mereka mengambil pengajaran? Dizaman DS Ahmad Said, ketika awal pemerintahan… demi mengukuhkan kuasa beliau supaya tidak ditolak dengan undi tak percaya beliau mengambil pendekatan berlunak dengan Pas sendiri. Nampaklah macam orang yang dah bertaubat. Berkopiah dan berjubah mengalahkan orang Pas. Tetapi kini kuku dan belangnya sudah kelihatan. Yelah… Kkabo tahik, lama mana sangat boleh bertahan didalam kapas mewangi. Pasti akan merayap keluar berada ditempat asalnya.

Yang terbaru apabila rampasan tanah Sekolah Rendah Islam Darul Bayan di Paka. Rangkaian sekolah Pondok Darul Bayan, Sekolah Menengah Islam Darul Bayan, Ma'had Tahfiz al-Quran yang mempunyai 700 pelajar keeluruhannya. SRI Darul Bayan adalah satu-satunya Sekolah rendah Islam di Dun Paka. Sebuah sekolah rakyat yang berdaftar dengan JHEAT dan sepenuhnya didirikan dan diseliakan dengan sumbangan wang zakat dan derma orang-ramai. Ia ditubuhkan sejak tahun 2001 dan kini memiliki pelajar seramai 360 orang. Tanah yang dipohon dan diberi kelulusan RTB seluas 2 ekar itu pada tahun 2003 telah didirikan pembangunan sekolah. Sebuah bangunan induk dan sebuah bangunan tambahan 2 tingkat, surau, kantin dan 2 unit rumah guru. Sila klik http://sridarulbayan.blogspot.com/

Kini dengan rakus mereka tega merampas tanah institusi pendidikan Islam dan dibahagikan kepada pengerusi dan ajk JKKK setempat pada bulan desember 2011 yang kini baru disedari setelah disembunyikan. Seekar dibahagikan kepada 5 lot dan diberikan kepada pengerusi Umno & ajknya atas nama RTB Kolam Permai, mukim Paka iaitu :-
1. Lot RTB 9832 diberikan kepada Pengerusi JKKK Limbong : Ibrahim bin Abdullah
2. Lot RTB 9833 - Abd.Ghani Karim suami kepada Anita Ariffin – S/U JKKK Limbong
3. Lot RTB 9831 - Suhaini Abd.Karim, isteri Fauzi Nong – Naib JKKK Limbong
4. Lot RTB 9830 – Muhamad Idris – JKKK Limbong
5. Lot RTB 9829 – Rosli Hasyim – JKKK Cacar.

Sepatutnya tanah individu diambil oleh kerajaan untuk kepentingan awam tetapi tanah Sekolah Agama Rakyat diambil untuk kepentingan beberapa kerat JKKK. Adakah ini dikatakan Umno sebagai parti pembela rakyat, pejuang melayu & menegakkan Islam? Adakah ini maknanya "Rakyat didahulukan"??? adakah inilah sebenarnya pemimpin melayu haprak yang disebut oleh Dr Mahathir?

Umat Islam ni biasanya tanah sendiri diwakafkan untuk surau, masjid maupun sekolah Islam. Tetapi kini tanah sekolah dibolot untuk kepentingan juak-juak mereka. Mana hati perut mereka? Kini dengan lay-out baru itu menyebabkan tanah perancangan untuk penempatan anak yatim itu sudah hilang. Sebahagian surau, kantin sekolah bahkan 2 unit Rumah guru juga turut dirampas. Apalagi yang tinggal apabila tanah kini tinggal tak sampai seekar? Kenapa yang mereka dendamkan sangat dengan sekolah tersebut? Sedangkan sekolah tersebut berdaftar dengan JHEAT. Menggunakan kurikulum Kementrian Pendidikan dan mengambil peperiksaan UPSR. Mendapat kerjasama yang baik daripada pihak PPD Dungun. Pernah mendapat kelulusan cemerlang dengan keputusan 100% pada tahun 2010. Para pelajar seepas Sri darul Bayan ini menyambung pelajaran di SMASZA, SMASID, IMTIYAZ, MA'AHAD MUHAMMADI dan lain-lain institusi.

Tidakkah mereka malu melihat bagaimana orang-orang cina yang anggup mengeluarkan duit mereka membina pembangunan dan dewan sekolah jenis kebangsaan cina Chee Mong di Paka maupun di Batu 5. Pihak kerajaan boleh pulak berikan bangunan baru untuk kelas meskipun pelajar hanya 100 orang lebih bahkan pelajar mereka juga dapat bantuan rm100 kepada setiap pelajar. Semua ini dinafikan terhadap Sekolah Agama Rakyat.

Siapa yang terlibat dengan kezaliman ini? Sudah tentu pihak JKKK terlibat secara langsung. Apatah lagi mereka bermesyuarat dan memutuskan untuk meletakkan nama mereka sendiri. Adun negeri N28 pastinya merupakan orang yang memutuskan dan menandatangani bagi kelulusan dan sokongan dalam mesyuarat Tanah Daerah yang dipengerusikan oleh Pegawai Daerah. Ia dibawakan ke mesyuarat MMKN dan diluluskan oleh Exco dan ditandatangani oleh MB Terengganu iaitu DS Ahmad Said. Inilah sebenarnya kezaliman itu diproses.

Adakah mereka lupa kezaliman ini akan adanya pembalasan? Tak ingat mati ke puak-puak ni. Adakah mereka lupa sabdaan Rasulullah Saw : "Siapa yang mengambil tanah orang lain dengan cara yang tidak sebenar sekadar sejengkal nescaya akan dipikulnya 7 petala bumi diakhirat kelak".

Semua ini berlaku kerana rakyat memberi kuasa kepada mereka. Lalu mereka menggunakan kuasa mengikut nafsu kesombongan dan keegoan mereka. Pas Dun Paka menyarankan agar pihak Sekolah samada staff maupun ibu-bapa bahkan pihak pengurus erta PIBG agar terus mempertahankan hak mereka. Sila klik http://www.facebook.com/pages/Kami-Bantah-Rampasan-Tanah-Sekolah-Rendah-Islam-Darul-Bayan-23100-Paka/278308188895566 . Diharapkan agar gabungan sekolah-sekolah Dar di Terengganu yang berjumlah 7 buah dengan pelajar 2,000 orang dapat bersama menyuarakan bantahan ini. Dan diharapkan rakyat sendiri menghentikan kezaliman ini dengan menumbangkan mereka dalam PRU-13 nanti. Kita akan saksikan siapakah selepas DS Idris Jusoh. Ingatlah mereka yang dizalimi tiada hijab dengan Allah Swt. Allah Akbar.

http://ustsaifulbahri.blogspot.com

Komen:

13 di pulau perhentian - Google Blog Search

13 di pulau perhentian - Google Blog Search


It&#39;s Our Street: JAWATAN KOSONG <b>DI PULAU PERHENTIAN</b>

Posted: 08 Feb 2012 03:06 PM PST

JAWATAN KOSONG DI PULAU PERHENTIAN, BESUT TERENGGANU
JAWATAN : WAITER, HOUSEKEEPING, RECEPTION, CHEF, BEACH BOY etc.
KEFASIHAN DALAM BAHASA INGGERIS DIUTAMAKAN
TEMPAT TINGGAL DAN MAKANAN DISEDIAKAN
CONTACT : 09-6972875 / 09-6974982

13 di hulu terengganu - Google Blog Search

13 di hulu terengganu - Google Blog Search


Hampir 50 Calon SPM, STPM <b>Di Hulu Terengganu</b> Ke Pusat <b>...</b>

Posted: 23 Nov 2011 03:46 PM PST

HULU TERENGGANU, 23 Nov (Bernama) — Hampir 50 calon peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) terpaksa menaiki bot untuk ke pusat peperiksaan di Sekolah Menengah Kebangsaan Menerong di sini apabila kampung mereka ditenggelami air.

Kesemua calon SPM dan STPM dari Kampung Pengkalan Ajal di sini itu diangkut ke pusat peperiksaan menggunakan perahu penduduk kampung dan bot bomba bagi membolehkan mereka menduduki peperiksaan pada Rabu.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Kuala Berang Mohd Zazuli Baderu berkata pihaknya sentiasa bersedia di lokasi terbabit dan menghulurkan bantuan bagi memastikan kedua-dua peperiksaan itu dapat dijalankan dengan lancar.

"Kami telah berbincang dengan Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) sebelum ini untuk mengatasi masalah itu dan kami akan bersedia di lokasi terlibat bagi membolehkan calon SPM dan STPM menduduki peperiksaan," katanya.

– BERNAMA

Advertisement

13 di pulau wan man - Google Blog Search

13 di pulau wan man - Google Blog Search


Majlis Perkahwinan Datuk <b>Wan</b> Mohamad Sani Salleh Dan Datin <b>...</b>

Posted: 12 Oct 2010 04:19 AM PDT

Akhirnya pemilik syarikat bas Sani Express iaitu Datuk Sani telah selamat melangsungkan perkahwinannya dengan Datin Fatimah Dalilah. Majlis perkahwinan ini dilangsungkan secara mewah di Majlis perkahwinan yang meriah tersebut diadakan di Ri-Yaz Heritage/Marina Resort and Spa, Pulau Duyong dan layak dikategorikan sebagai fairy tale wedding.

Hantaran perkahwinan berupa cek bernilai RM100,000 dan sebuah Mercedes Benz CLK. Kemungkinan besar mereka akan berbulan madu di Paris yang terkenal sebagai kota cinta. Semoga bahagia ke anak cucu, amein.

DSC_0072DSC_0164

Sila lawati link berikut untuk melihat lebih banyak gambar – klik sini

KUALA TERENGGANU: Majlis pernikahan usahawan bas berjaya, Datuk Wan Mohamad Sani Salleh, 34, dengan Fatimah Dalilah Omar, 30, di Masjid Kristal, Taman Tamadun Islam (TTI) Pulau Wan Man, di sini, semalam meriah dengan konvoi lebih 10 kereta mewah termasuk Ferrari dan Lamborghini.

Kehadiran konvoi berkenaan di pekarangan masjid itu dinantikan penduduk kampung yang menunggu seawal jam 9 pagi di kiri kanan jalan bagi melihat lebih dekat pasangan pengantin selain tidak melepaskan peluang merakamkan konvoi berkenaan.

Air mata kesyukuran mengiringi Pengarah Urusan Kumpulan Sani United Sdn Bhd itu sebaik selesai melafazkan nikah tiga kali yang diakadkan bapa pengantin perempuan, Omar Endut tepat jam 11.30 pagi, dengan disaksikan jurunikah Ustaz Mohd Shukri Harun, imam Masjid Batu Buruk, di sini.

"Saya bersyukur majlis pernikahan berjalan lancar dan tidak menafikan sedikit gementar ketika berhadapan situasi itu," katanya pada sidang media selepas majlis berkenaan.

Majlis yang turut dihadiri kira-kira 150 jemputan termasuk keluarga dan saudara-mara serta sahabat handai pasangan pengantin.

Konvoi mengiringi pasangan pengantin bermula dari Ri-Yaz Heritage/Marina Resort and Spa, Pulau Duyung, di sini, kira-kira jam 10.30 pagi dan tiba di perkarangan masjid jam 11 pagi.

Pihak pengantin lelaki menyediakan 13 dulang hantaran termasuk cek bernilai RM100,000 dan sebuah Mercedes Benz CLK manakala hantaran balas pihak perempuan 15 dulang.

Mengenai destinasi bulan madu, Wan Mohamad Sani, berkata beliau belum memikirkan perkara itu bagaimanapun tidak menafikan destinasi pilihan isteri, Paris.

"Paris kota cinta," kata Datin Fatimah Dalilah ketika ditanya kenapa negara itu menjadi pilihan dia dan suami untuk berbulan madu.

Majlis persandingan mempelai itu sebelah malam di Cindai Ballroom, Ri-Yaz Heritage/Marina Resort and Spa membabitkan hampir 1,000 jemputan.

Terdahulu, jamuan membabitkan jemputan penduduk kampung dan saudara mara diadakan di tempat sama sebaik majlis akad nikah selesai sebelum berakhir jam 3 petang.

Related posts:

 1. Majlis Perkahwinan Nur Nadia SM Nasimuddin | Video
 2. Sarina Jaafar Bunuh Diri Tiada Kaitan Kes Bunuh Datuk Sosilawati Lawiya
 3. Senjata Yang Digunakan Untuk Membunuh Datuk Sosilawati Lawiya Dan 3 Lagi Mangsa
 4. Feri Penumpang Kuala Perlis ke Langkawi Tenggelam Ketika DiSenggara
 5. Nino Lelaki Terpendek Dunia | Gambar
 6. Bunga Cinta Lestari Sebelum Dan Selepas Bersalin | Gambar
 7. Lisa Surihani Ketika Remaja | Gambar Dan Video
 8. Perodua Alza Terbakar, Hangus dan Rentung Di Saujana Utama 3 | Gambar
 9. Bajet 2011 | Dasar ELV | Tiada Lagi Kenderaan Lama Di Jalan Raya
 10. Bajet 2011 | Harga Rokok Naik | Malaysia Bakal Mengikut Jejak Jepun

Gambar Majlis Resepsi Ally Iskandar & Farah Lee - 5 Februari 2012

Posted: 06 Feb 2012 02:51 AM PST

Gambar majlis resepsi Ally Iskandar dan Farah Lee yang berlangsung pada 5 Februari 2012 di Kelab Golf Tok Jembal, Kuala Terenganu. Pada tanggal 20 Januari 2012 yang lalu Ally pengacara terkenal TV3, atau nama penuhnya Ally Iskandar Mohd Mardzi, 36  telah selamat bernikah bersama pasangannya Nurfarahin Romli, 23 atau lebih dikenali sebagai Farah Lee di Masjid Kristal, Taman Tamadun Islam, Pulau Wan Man, Terengganu.Bagi mereka yang belum tengok lagi gambar dan video di majlis persandingan mereka di belah pihak perempuan boleh klik link dibawah.

Gambar Pernikahan Ally Iskandar & Farah Lee Di Masjid Kristal, Terangganu
Gambar & Video Majlis Persandingan Ally Iskandar & Farah Lee (Sebelah Perempuan)

13 di jabor - Google Blog Search

13 di jabor - Google Blog Search


Dari Minda Mohd Nasron Hashim: Jajahan Kota Bharu

Posted: 09 Feb 2012 09:20 AM PST

بِسْــــمِ اﷲِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
KOTA BHARU ialah ibu negeri Kelantan. Bandar ini mula dibuka pada masa pemerintahan Sultan Muhammad II pada tahun 1844, dan merupakan bandar tertua di sebelah pantai timur Semenanjung Malaysia. Bandar ini terletak tidak jauh dari muara Sungai Kelantan. Kota Bharu menjadi pusat pentadbiran dan perniagaan negeri Kelantan. Jumlah penduduk pada 2010 ialah sekitar 609,886 orang, menjadikannya bandar terbesar di pantai timur Semenanjung. Kota Bharu tidak mempunyai rangkaian lebuh raya tetapi boleh dihubungi melalui lebuh raya terdekat Lebuhraya Pantai Timur dan susur keluar di Jabor, Kemaman dan meneruskan melalui Jalan Persekutuan 12 ke Kuala Berang dan Kuala Terengganu dan menuju ke Kota Bharu atau Lebuhraya Utara Selatan di persimpangan Simpang Pulai yang melalui Cameroon Highland menuju ke Gua Musang dan seterusnya ke Kota Bharu di Jalan Persekutuan 8 . Kota Bharu juga tidak mempunyai rangkaian kereta api tetapi boleh menggunakan stesen kereta api terdekat di Wakaf Bharu 5 kilometer ke utara Kota Bharu.
Kota Bharu juga merupakan salah satu daripada 10 jajahan pentadbiran negeri Kelantan yang terdiri daripada Kota Bharu, Pasir Mas, Tumpat, Pasir Puteh, Bachok, Kuala Krai, Machang, Tanah Merah, Jeli dan Gua Musang.
Keistimewaan dan tempat menarik di Kota Bharu.
 • Pasar Besar Kota Bharu (Kaum wanita banyak berniaga di sini).
 • Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri.
 • Gelanggang Seni (Tempat kegiatan kesenian dan kebudayaan).
 • Perusahaan batik (Perusahaan yang terkenal di Kelantan).
Sejarah
Kota Bharu telah dibuka dengan rasminya pada tahun 1844 oleh DYMM Sultan Muhammad II sebagai ibu negeri Kelantan yang baru bagi menggantikan Kota Saba yang tidak lagi sesuai untuk dijadikan pusat pentadbiran negeri kerana selalu diancam dengan banjir. Baginda telah bersemayam di sebuah istana yang digelar "Kota Bharu" sempena kota yang baharu dibuka oleh baginda. Walau bagaimanapun, tidak lama kemudian, istana Kota Bharu tersebut telah ditukar nama kepada Istana Balai Besar ekoran kekeliruan yang timbul di antara nama tempat dan juga nama sebuah istana.
Sejak itu, Kota Bharu telah mengalami proses urbanisasi yang pesat dan menjadi tumpuan penduduk. Hari ini, Kota Bharu telah muncul sebagai bandar terbesar di Pantai Timur Malaysia dengan jumlah penduduk melebihi 609,886 orang.
Penduduk Kota Bharu kaya dengan budaya yang sungguh unik. Lantaran itu, pada 25 Julai 1991, ibu negeri Kelantan ini telah diisytiharkan sebagai kota budaya oleh DYMM Al-Sultan Kelantan. Manakala pada 1 Oktober 2005, ibu negeri Kelantan ini telah diisytiharkan sebagai sebuah bandar raya Islam dengan gelaran "Kota Bharu Bandar Raya Islam".
Kota Bharu juga ialah tapak pendaratan angkatan tentera pencerobohan Jepun pada 8 Disember 1941 semasa Perang Dunia Kedua.
Kota Bharu sebagai Bandaraya Islam
Kota Bharu diisytiharkan sebagai Bandar raya Islam pada hari Sabtu 1 Oktober 2005 jam 10 malam oleh Sultan Kelantan, DYMM Sultan Ismail Petra ibni al-Marhum Sultan Yahya Petra di Stadium Sultan Mohammed Ke IV. Perasmian turut disaksikan oleh ribuan hadirin sehingga terpaksa menonton di layar yang dipasang di beberapa tempat disekitar Kota Bharu.
Selepas perasmian tersebut, Majlis Perbandaran Kota Bharu (MPKB) ditukar nama baru iaitu Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandaraya Islam (MPKB-BRI).
Akan tetapi pengisytiharan ini bukan bermakna bandar Kota Bharu telah mendapat status bandaraya sepeti yang lain, tetapi sekadar menggelarkan Kota Bharu sebagai bandar yang bercirikan Islam sebagaimana Melaka digelar Bandaraya Bersejarah atas dasar bercirikan sejarah.

13 di kemaman - Google Blog Search

13 di kemaman - Google Blog Search


King Of Goblok: Gempar !! UFO muncul <b>di Kemaman</b>

Posted: 18 Dec 2011 11:31 PM PST

GEMPAR ! UFO Di Bandar Kemaman

Chukai, Kemaman - Sekarang kecoh diperkatakan penemuan objek yang dipercayai UFO di bandar Kemaman. Kami cuba menjejaki objek yang dipercayai UFO itu dilokasinya. Rupanya apa yang kami temui bukanlah objek yang didakwanya sebagai UFO tetapi objek tersebut adalah mercu tanda bandar Kemaman yang sudah tidak berfungsi tetapi bentuknya seakan-akan UFO (suspen jer).

Kami difahamkan oleh salah seorang warga Kemaman yang juga berada dilokasi tersebut, projek yang tidak berfaedah kepada rakyat Kemaman itu nilainya RM 3.9 juta.(wooo bnyk tu...pembaziran wang rakyat !)

Oleh itu kami Pemuda PAS Kijal sebagai rakyat daerah Kemaman terkilan dan rasa tertipu dengan apa yang diwar-warkan oleh MB kita Dato' Seri Ahmad b. Said (Adun Kijal) 'Merakyatkan Pembangunan'

Ayuh! Lakukan sesuatu atau 'KAMI' akan memilih sebuah kerajaan yang lebih prihatin rakyat, berjimat dalam berbelanja dan yang lebih Islamik di PRU 13 nanti.


Duit rakyat sebanyak 3.9 juta digunakan untuk membina objek ini

.Sumber :pemuda pas dun kijal

13 di kemasik - Google Blog Search

13 di kemasik - Google Blog Search


Tentera MERAH <b>di Kemasik</b> | PAS Pekan Kemasik

Posted: 22 Dec 2010 01:38 AM PST

[unable to retrieve full-text content]Tentera MERAH di Kemasik. Skuad Banjir Pemuda PAS DUN Kemasik bersama Ketua PAS Cawangan Gong Cengal, Haji Salleh Mohd Amin sedang mencuci salah sebuah rumah yang ditenggelami banjir. Skuad Banjir ...

dhiah ss501: KENANGAN <b>DI</b> PANTAI BATU BURUK KUALA <b>...</b>

Posted: 01 Feb 2012 05:35 PM PST


REPLIKA PANTAI KEMASIK.

PANTAI KEMASIK KUALA TERENGGANU

KUALA TERENGGANU.

dhiah

di negeri terengganu - Google Blog Search

di negeri terengganu - Google Blog Search


100 Tahun Memertabatkan Islam <b>di Negeri Terengganu</b>

Posted: 02 Jan 2012 11:17 AM PST

'Hairan bin Ajaib' apabila  pemimpin Umno, khususnya pemimpin Umno negeri Terengganu tidak mahu melaksanakan undang-undang Islam.

Samada pemimpin-pemimpin Umno jahil atau sengaja mahu menolak undang-undang Islam, kerana sesungguhnya undang-undang Islam telah wujud dan dilaksanakan di negeri Terengganu sejak tahun 1303 Masehi/ 702 Hijrah.

Dan sedarlah kita semua bahawa, apa pun diberikan nama undang-undang itu, samada undang-undang Batu Bersurat atau Undang-undang Itqan al-Muluk Bi Ta'Dil as-Suluk, atau Enakmen Jenayah Syariah Hudud dan Qisas, semuanya adalah berdasarkan undang-undang Islam yang mesti kita, sebagai orang-orang Islam menerima dan melaksanakannya.


Tuduhan Hudud PAS bukan Hudud Islam, yang digunakan oleh Umno serta konco-konconya tidak benar samasekali, kerana sejarah telah membuktikan, hukuman Hudud yang serupa pernah tercatat diatas Batu Bersurat dan pada Itqan al-Muluk Bi Ta'Dil as-Suluk.

Negeri Terengganu Paling Awal Laksanakan Undang-undang Islam

Negeri Terengganu ialah diantara negeri yang terawal menerima dan melaksanakannya undang-undang Islam berdasarkan Batu bersurat telah dijumpai pada tahun di Hulu Terengganu.

Batu Bersurat ditemui separuh tenggelam selepas banjir surut di tebing Sungai Tersat di Kuala Berang, Hulu Terengganu pada tahun 1899.

Tarikh tepat bagi penulisan batu bersurat ini tidak dapat ditentukan dengan tepat.

Namun, teks pada batu bersurat ini ada menyatakan mengenai tarikh ia ditulis, iaitu "Jumaat di bulan Rejab di tahun saratan di sasanakala Baginda Rasulullah telah lalu tujuh ratus dua"

Menurut kajian yang dilakukan oleh Prof. Dr. Syed Muhammad Naquib Al-Attas, tarikh bagi batu bersurat ini ialah Jumaat, 4 Rejab 702 H, bersamaan dengan 22 Februari 1303

Undang-undang Islam Batu Bersurat

Ianya sebagai satu bukti undang-undang Islam telah dilaksanakan di Terengganu.

Catatan yang terkandung pada batu ini menyebut Islam sebagai agama rasmi dan menerangkan hukum-hukum Islam tentang maksiat dan segala kemungkaran

Pada batu bersurat tersebut jelas menyatakan antaranya hukuman zina, seratus rotan bagi bujang dan rejam bagi yang dah berkahwin (22 Februari 1303)

Batu tersebut menggariskan beberapa hukum-hukum syariat yang diguna pakai. Tiga butiran undang-undang telah hilang bersama bahagian Batu yang tidak dapat dikesan. Peraturan yang keempat ialah berkaitan hutang-piutang. Peraturan kelima dan keenam tidak dapat dipastikan kerana sebahagian hurufnya telah hilang.  Cuma ia dapat dipastikan masih berkaitan muamalat.

Peraturan yang jelas terpelihara dan dapat dibaca dengan baik ialah berkaitan zina, seperti berikut[16]:

"Orang berbuat bala cara laki laki perempuan setitah Dewata Mulia Raya jika merdeka bujang palu Seratus ratun jika merdeka beristeri Atawa perempuan bersuami ditanam hingga ka Pinggang di hambalang dengan batu dimatikan.

Ada beberapa perkara yang perlu diberikan perhatian. Pertama tarikh yang terpahat pada batu bersurat tersebut iaitu 1303M. Tarikh ini adalah mendahului pengislaman Sultan Melaka iaitu sekitar 1404M selama seratus tahun. Ini bermakna dalam konteks sejarah tanah Melayu, sistem pemerintahan Islam telah lama berdiri di Kuala Berang jauh sebelum berdirinya sebuah kerajaan beragama Islam di Melaka. Tarikh ini sebenarnya tidak begitu menonjol kerana pada waktu yang sama berdiri sebuah Kerajaan beragama Islam di Samudera Pasai dengan Islamnya raja Meurah Silu

Ia juga membuktikan undang-undang Islam telah diistiharkan sebagai Undang-undang negeri.

>>>Baca lagi dari sumber>>>

Komen:

Jawatan Kosong <b>Di</b> Kerajaan <b>Negeri Terengganu</b> | Jawatan Kosong <b>...</b>

Posted: 02 Feb 2012 06:34 PM PST

Posted by  in Friday, February 3rd 2012   

Mohd Jabbarizzat liked this post

Dapat Maklumat Terkini Jawatan Kosong Kerajaan Terus Ke Email...

Sila periksa EMAIL sekarang untuk pengesahan subscribe ini

TIPS BANTUAN UNTUK ANDA YANG MASIH MENCARI KERJA DAN GAGAL TEMUDUGA468x60 Jawatan Kosong Di Kerajaan Negeri Terengganu

ban1 Jawatan Kosong Di Kerajaan Negeri Terengganu

4ca9c4a008fce468x60 Jawatan Kosong Di Kerajaan Negeri Terengganu

jawatankosongkerajaan2020.1 Jawatan Kosong Di Kerajaan Negeri Terengganu

Jawatan Kosong Di Kerajaan Negeri Terengganu Jawatan Kosong Di Kerajaan Negeri Terengganu

Jawatan Kosong Di Kerajaan Negeri Terengganu - Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan sahaja bagi memenuhi jawatan di SUKTRA Terengganu seperti berikut:-

1. ARTIS BUDAYA (PENARI)
2. ARTIS BUDAYA (PENYANYI)
3. AHLI MUZIK (GITAR & BASS)
4. PEGAWAI KEBUDAYAAN
5. AHLI MUZIK (PENGUBAH)

Maklumat Lanjut dan Tarikh Tutup Permohonan Dibawah

Unlock the content with a Like, a Tweet or a +1.

Anda suka jawatan ini? Jangan lupa klik "LIKE"

kerja kerajaan 300x251 Jawatan Kosong Di Kerajaan Negeri Terengganu

Anda suka jawatan ini? Jangan lupa klik "LIKE"

Tidak Sesuai/Berminat Dengan Jawatan Diatas! Inginkan Jawatan Lain?Taip Dibawah Untuk Jawatan Pilihan Anda Dapat Maklumat Terkini Jawatan Kosong Kerajaan Terus Ke Email...

Sila periksa EMAIL sekarang untuk pengesahan subscribe ini

Jawatan Kosong <b>di</b> Kerajaan <b>Negeri Terengganu</b> - Feb 2012

Posted: 08 Feb 2012 11:02 PM PST

JAWATAN:
1. ARTIS BUDAYA (PENARI)
2. ARTIS BUDAYA (PENYANYI)
3. AHLI MUZIK (GITAR & BASS)
4. PEGAWAI KEBUDAYAAN
5. AHLI MUZIK (PENGUBAH)

IKLAN JAWATAN & CARA MEMOHON
http://bpm.terengganu.gov.my/maxc2020/appshare/widget/bu_img/81925/a55d615d76816eeb5cf16ea2baaa575f.pdf

Tarikh Tutup : 23 Februari 2012

13 di bukit besi - Google Blog Search

13 di bukit besi - Google Blog Search


Perwaja plagued by continuing weak demand | BorneoPost Online <b>...</b>

Posted: 08 Feb 2012 04:46 PM PST

Posted on February 9, 2012, Thursday

GOOD STEEL DEAL: The iron ore mining business in Malaysia remains lucrative as production cost is likely to be below US$50 a tonne, as compared with the current international selling price of above US$140.

KUCHING: Perwaja Holdings Bhd's (Perwaja) Murabahah Medium Term Notes downgrades bay the Malaysian Rating Corporation Bhd (MARC) came as no surprise following its recent poor performance.

"Given Perwaja's reported losses for two consecutive years plus the poor nine months financial year 2012 results thus far, the downgrade came as no surprise," said OSK Research Sdn Bhd (OSK  Research) in its research report.

The report highlighted that the rating action affected RM160 million of outstanding debt notes under the programme while the outlook on the rating was negative.

OSK Research noted that the basic fundamentals underlying steel mills in Malaysia remained weak, but various 'mega projects' under the Economic Transformation Programme (ETP) might spur long steel demand despite execution risks.

"While the industry's poor outlook will persist, Perwaja is building an iron pelletising plant that is expected to boost the profitability of its direct reduction plant," the report said, adding that this would allow it to met its own iron ore pellet needs, which were currently procured at a hefty premium to iron ore fine.

The new iron processing plant is expected to produce 400,000 tonnes of iron ore pellets in financial year 2012 and achieve a total savings of US$50 per tonne from the procurement of local iron ore, logistical benefits, in house value-adding activities and utilisation of tax credits on accumulated losses.

The research house maintained that iron ore mining in Malaysia was lucrative as production cost was likely to be below US$50 a tonne, as compared to the current international selling price of above US$140.

OSK Research opined that the Terengganu Chief Minister had reiterated in December 2011 that the state government had allocated an area in Bukit Besi in response to Perwaja's request to mine iron ore in Bukit Besi.

While the remarks suggested that an official award was imminent, no agreement had been sealed at this juncture.

"Aside from ongoing transformation, Perwaja is in the midst of completing its proposed redeemable convertible unsecured loan stocks (RCULS) with free detachable warrants," the report noted.

Following some delay, the research house believed the next key date for the entitlement might be fixed in the next few weeks as the warrants were scheduled to start trading by the end of this month. This was believed to be able to reward minority shareholders, prompting OSK Research to view the move positively.

It went on to peg a fair value of RM1.65 per share for Perwaja, remaining upbeat on the company despite the latest rating downgrade by MARC.

Makro (<b>Bukit Besi</b> – Tahfiz Al-Mizan) AbuSyafiyyah

Posted: 29 Jan 2012 01:27 AM PST

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

ads