Selasa, 1 Mei 2012

13 di rantau abang - Google Blog Search

13 di rantau abang - Google Blog Search


rantau abang: Program "Turtle Care" UiTM Dungun <b>Di Rantau Abang</b>.

Posted: 20 Mar 2012 01:10 AM PDT

UiTM Dungun telah mengadakan program "Turtle Care" dengan kerjasama TUMEC FRI Rantau Abang pada 9 Februari 2012 di Rantau Abang.
PELEPASAN ANAK PENYU DI PANTAI RANTAU ABANG

13 di gong kedak - Google Blog Search

13 di gong kedak - Google Blog Search


Kambing ada nilai komersial | DIREKTORI PENTERNAK KAMBING <b>...</b>

Posted: 09 Mar 2012 05:42 PM PST


Mohd. Asri Ariffin mengurung kambing betina tempatan dengan kambing jantan jamnapuri untuk mendapatkan anak baka kacukan yang lebih baik.


PASIR PUTEH 3 Feb. - Kambing dikatakan ternakan yang mula-mula sekali dijinak dan dipelihara oleh manusia untuk penghasilan daging, susu dan kulit berbanding haiwan ternakan yang lain.

Kambing lazimnya dipelihara secara kecil-kecilan sama ada sebagai ternakan sara diri, mengawal rumpai dan sumber protein bagi keperluan keluarga.

Kambing yang dipelihara secara lepas dikatakan lebih berkhasiat dan bebas daripada pencemaran berbanding dibela dalam kandang.

Ketika ini, industri ternakan kambing yang ada hanya mampu menyumbangkan antara 12 hingga 15 peratus keperluan daging dalam negara.

Statistik Jabatan Veterinar mencatatkan lebih 95 peratus kambing termasuk bebiri dipelihara bagi tujuan pengeluaran daging, sementara bakinya adalah untuk pengeluaran susu dan ada juga sekadar diperaga atau dijadikan 'haiwan kesayangan.'

Di Kelantan, pada suatu ketika dahulu memang terkenal dengan penganjuran program pertandingan atau 'bertewah' kambing dan biri-biri sebagai majlis sampingan untuk memeriahkan pelbagai program kemasyarakatan yang dianjurkan oleh pihak tertentu.

Pertandingan yang dianjurkan itu turut mendorong orang ramai menternak pelbagai jenis dan baka kambing sama ada kambing import atau tempatan bagi mengisi masa lapang mereka.

Malah ada yang sanggup membeli baka kambing dengan harga mahal semata-mata untuk melihat keunikan haiwan itu dari bentuk paras rupa, tanduk, janggut, kekemasan bulu dan kelincahan untuk diperagakan.

Namun, hari ini penternakan kambing bagi tujuan pertandingan semakin dilupakan apabila nilai komersial daging dan susunya lebih mahal berbanding daging lembu.

Hobi menternak kambing untuk pertandingan kini bertukar kepada penternakan lebih komersial walaupun ia diusahakan secara kecil-kecilan.

Bagi pengusaha anak benih pokok hiasan di Gong Kedak, dekat sini, Mohd. Asri Ariffin, 43, mempunyai pendekatan berbeza yang memelihara kambing bukan sahaja untuk dapatkan najisnya bagi dijadikan baja organik tetapi juga dikomersialkan.

Langkah ini, sekali gus membantu dia mengurangkan kos pengurusan membaja pokok hiasan yang usahakan, ditambah pula harga baja kimia semakin meningkat di pasaran.

Mohd. Asri berkata, ternakan kambing tersebut bersifat 'serampang dua mata' iaitu selain memperoleh baja asli untuk pokok hiasan, dia juga boleh mendapat keuntungan tambahan dengan memasarkan daging serta susu kambing berkenaan.

"Tempahan susu segar amat memberangsangkan terutama di kalangan pesakit kuning. Jjika diusahakan secara besar-besaran, ia diborong syarikat pengeluar minuman susu kambing yang kian berkembang di negara ini.

"Pada saya, semua dimiliki kambing adalah bermanfaat kepada manusia.

"Pada awalnya, saya menternak haiwan itu sebagai hobi dan akhirnya mendapati najis memang bermanfaat dalam industri pertanian khususnya bagi penghasilan baja organik," katanya kepada Utusan Malaysia, di sini baru-baru ini.

Selain menjual pokok hiasan, Mohd. Asri juga merupakan seorang perunding dan pereka landskap yang mendapat tempahan daripada jabatan kerajaan, sekolah dan orang perseorangan sekitar negeri ini dan Terengganu.

Pengalamannya dalam bidang penanaman pokok hiasan dan landskap sejak 15 tahun lalu turut membolehkannya memberi khidmat nasihat kepada mereka berminat untuk menyerikan halaman rumah mereka.

Mengenai ternakan kambingnya, Mohd. Asri berkata, ia adalah percubaan terbaru yang diusahakan sejak tiga tahun lalu dengan mempelbagaikan baka haiwan itu.

"Saya memelihara pelbagai spesies kambing termasuk jamnapuri dan tempatan. "Saya cuba kacukan untuk hasilkan baka lebih tahan kepada serangan penyakit.

"Setakat ini, saya hanya memiliki 40 kambing. Ia gagal dibiakkan dalam jumlah yang banyak kerana setiap kali induk kambing mengandung, ia ditempah pembeli. Kambing matang pula dibeli untuk dibuat akikah.

"Bagaimanapun, saya hanya menjual anak-anak kambing lepas susuan dengan harga RM300 hingga RM450 seekor bergantung kepada spesies dan saiz," katanya.

Katanya, dia mengusahakan kambing tersebut dalam kandang yang dibina di belakang rumahnya, sementara makanannya adalah pelbagai jenis daun, rumput dan jerami padi.

Katanya, memandangkan ternakan kambing itu hanya diusahakan di belakang rumah, dia turut dibantu isterinya, Rosmawati Wan Ismail, 36.

13 di pulau redang - Google Blog Search

13 di pulau redang - Google Blog Search


Fasha Sandha Berbulan Madu <b>Di Pulau Redang</b> - AwaNi BiRu

Posted: 29 Apr 2012 11:24 PM PDT


KUALA LUMPUR: Pasangan pengantin baru, aktres Fasha Sandha dan suaminya Rizal Ashram (Jejai) lebih senang untuk bercuti di dalam negara iaitu di Pulau Redang, Terengganu sahaja bagi meraikan bulan madu mereka.
Aktres berusia 28 tahun itu, berkata keputusan itu diambil berdasarkan keindahan panorama kawasan itu yang tidak pernah dikunjunginya sebelum ini.
"Kami akan bercuti di dalam Malaysia sahaja untuk meraikan bulan madu. Saya mahu ke Pulau Redang kerana ia sebuah pulau yang sangat cantik.
"Secara kebetulan, saya tidak pernah sampai ke pulau itu sebelum ini. Jadi, tiada masalah untuk bercuti dalam negara sahaja," katanya yang merancang untuk pergi berbulan madu pada awal Mei ini.
Ditanya mengenai perjalanan karier lakonannya selepas bergelar isteri, Fasha berkata, dia akan meneruskan kerjaya seperti biasa kerana tiada halangan daripada suaminya.
"Jejai tiada halangan untuk saya terus berlakon selepas ini. Malah, saya tidak akan membataskan kerjaya lakonan cuma saya akan tahu sendiri tanggungjawab dan batas-batas seorang isteri.
"Setiap tawaran lakonan yang saya terima akan kami bincangkan bersama terlebih dahulu," katanya yang bersedia untuk bergelar ibu pada bila-bila masa sahaja.
Pasangan kontroversi ini dinikahkan oleh bapa kandung Fasha, Hassan Umbichi Moideen pada malam Jumaat lalu di Hotel Crowne Plaza Mutiara dalam sebuah majlis tertutup yang dihadiri oleh kaum keluarga, teman-teman rapat dan wakil media.
Majlis resepsi perkahwinan mereka dijangka berlangsung pada hujung Mei ini di Perlis.

13 di wakaf tapai - Google Blog Search

13 di wakaf tapai - Google Blog Search


Gempar, Katak Merah <b>di</b> Laman Rumah

Posted: 30 Apr 2012 08:04 PM PDT

Katak berwarna merah yang ditemui anak Kamsah, Mohd Fakrul Ikwan di halaman rumah mereka, semalam.

Inilah Katak Merah Costa R.ica yang dipaparkan dalam laman web indonesia.mongabay.com yang menyerupai katak merah yang ditemui keluarga Kamsah.

MARANG – Sebuah keluarga yang tinggal berdekatan bangunan rumah kedai Majlis Daerah Marang (MDM) di Wakaf Tapai dekat sini, terkejut apabila anak mereka yang berumur sembilan tahun menemui spesies baru katak berwarna merah di halaman rumah mereka.

Menurut ibu kanak-kanak terbabit, Kamsah Ludin, 38, sejak tinggal di kawasan berkenaan beberapa tahun lalu, dia tidak pernah menemui katak sebegitu.

"Kami terkejut selepas Mohd Fakrul Ikwan (anak) memberitahu ada seekor katak berwarna merah di halaman rumah.

"Selepas haiwan seberat lebih kurang 15 gram itu berjaya ditangkap bapanya, kami menyimpannya di dalam sebuah bekas," katanya.

Menurut Kamsah, katak kecil sepanjang kira-kira dua sentimeter dan berwarna merah itu kelihatan amat menarik.

"Tertarik dengan warnanya, kami menyimpannya untuk tatapan mereka yang ingin melihatnya," katanya semalam.

Maklumat yang diperoleh daripada beberapa laman web di internet semalam, mendapati katak berwarna merah itu ada persamaan dengan spesies katak merah ditemui di Costa Rica, Brazil berdasarkan warna dan bentuknya.

Bagaimanapun, laman web indonesia.mongabay.com itu tidak mengandungi maklumat lanjut dan terperinci mengenai katak merah yang dinamakan sebagai 'Katak Merah Kosta Rika' itu.

Selain itu, dalam Biology–blog.com, blogger terbabit menyifatkan spesies itu berasal dari pergunungan Haiti, Hawaii dengan nama saintifiknya 'Eleutherodactylus audanti'.

Namun, maklumat terperinci mengenai spesies katak merah itu juga tidak dinyatakan lebih lanjut.

Mengulas lanjut, Kamsah berkata, dia akan menyimpan haiwan amfibia itu dan bersedia memberikan jika ada pihak yang ingin mengkaji spesies baru ditemui itu.
sumber

13 di kuala berang - Google Blog Search

13 di kuala berang - Google Blog Search


Alumni Nurul Iman: Loghat <b>Kuala Berang</b>

Posted: 21 Apr 2012 11:48 PM PDT


Kisah orang Kuala Berang, cerita ini cuma rekaan sahaja dan bukan untuk mempersendakan sesiapa.

Sebuah helikopter mendarat di kuala berang, penduduk di sana sangat gembira kerana dapat melihat helikopter tersebut dari dekat. Sebelum ini mereka hanya melihat dari jauh sahaja. Kebetulan pilotnya adalah orang putih dan hanya memahami bahasa inggeris.

Ada yang bertuah dapat menaiki helikopter tersebut, setelah terbang seketika orang kampung tersebut berasa pening dan ingin turun. Dia berkata pada pilot helikopter, " aku nok turoonn...!". Apabila pilot tersebut mendengar apa yang dikatakan oleh orang kampung tersebut, dia menjawab, " You want two round...?".

"No no no, aku nak turoonn..." Kata orang kampung. "Ok, you want two round?". Akhirnya pilot tersebut membawa helikopter tersebut sampai 2 kali round disebabkan mendengar kata orang kampung tersebut. Sampailah muntah-muntah orang kampung tu.

Sebenarnya lohgat orang kuala berang ni unik sikit... Terima kasih sudi membaca.

13 di kerteh - Google Blog Search

13 di kerteh - Google Blog Search


Petronas Nafi Gas Ammonia Bocor Dari Mana-Mana Lojinya <b>di Kerteh</b>

Posted: 08 Apr 2012 05:14 AM PDT


Petronas menafikan kejadian pelepasan ammonia di Kerteh pada 8.30 malam Khamis berpunca dari mana-mana lojinya di Kompleks Industri Petroleum Petronas di Kerteh.

Menurut kenyataan Pejabat Wilayah Pantai Timur Petronas Kerteh, pihak berkuasa masih menyiasat insiden itu.

Adalah dipercayai pelepasan gas tersebut berlaku di sebuah loji lain yang tiada kaitan dengan syarikat petroleum negara itu. Kejadian itu melibatkan 23 kakitangan kontraktor, Hyundai PFCE, yang sedang menjalankan kerja menyenggara di loji Petronas, terhidu gas itu sehingga menyebabkan mereka dihantar ke beberapa pusat perubatan di Kerteh, Dungun dan Kuala Terengganu.

Sehingga tengah semalam, 22 daripada mereka telah dibenarkan pulang dan pihak Petronas telah menyediakan bantuan yang diperlukan kepada mereka yang terlibat.

Menurut kenyataan itu, keadaan di kawasan loji Petronas adalah terkawal dan selamat serta pihak syarikat telah mengambil segala langkah-langkah kawalan yang diperlukan.

Dilaporkan kira- kira 300 pekerja yang baru memulakan kerja lebih masa di Loji Memproses Gas Petronas, Kerteh, Kemaman kelmarin gempar apabila mereka terhidu gas dipercayai ammonia kelmarin.

Kejadian berlaku kira-kira pukul 8.30 malam ketika kesemua pekerja sedang memasuki salah sebuah loji untuk melakukan kerja-kerja penambahbaikan di loji tersebut.

Kejadian itu mengakibatkan sebanyak 23 pekerja terpaksa dikejarkan ke hospital untuk mendapatkan rawatan selepas mengalami pedih mata, loya dan muntah-muntah.

Daripada jumlah itu, sebanyak 15 pekerja dirujuk ke Hospital Dungun dan seorang lagi yang berusia 28 tahun terpaksa dihantar ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) Kuala Terengganu selepas mengalami simptom yang lebih serius.

Pekerja-pekerja yang lain menerima rawatan sebagai pesakit luar di Klinik Kesihatan, Paka.

Menurut Penyelia Keselamatan loji berkenaan, Fazeli Alias, 29, ketika kejadian, kira-kira 50 pekerja sudah memasuki loji berkenaan manakala sebahagian lagi menunggu giliran untuk masuk.

"Tiba-tiba kami terhidu bau busuk dan bergegas ke pejabat tapak untuk menyelamatkan diri," katanya ketika ditemui di Hospital Dungun.

ads