Rabu, 20 Julai 2011

13 di paka - Google Blog Search

13 di paka - Google Blog Search


Haitian Creole: Mwen <b>paka di</b> en yen papa

Posted: 20 Jul 2011 07:14 PM PDT

Audio Lesson of the Week!

Download link for this audio:
http://limanecasimi.audioacrobat.com/download/5fb62f1e-0ea3-0842-134d-55c23b8b50ea.mp3

Click the play button, listen and follow along :)


Bonjou tout moun!
Hello everyone!

Kouman nou ye?
How are you doing?

Common phrases to memorize:
1.  Vwazinaj se fanmi.
     Neighbors are family.

2.  Lanmou se lavi.
     Love is life.

Greet your friends with more than a "Bonjou!", say:
3.  Bonjou monkonpè! (to a man)
     Bonjou makòmè! (to a woman)
     Hello friend

4. Mwen kontan wè ou jodi a.
    I'm glad to see you today

Ask about their family:
5.  Kouman fanmi a ye?
     How's the family?

Ask how they slept,
6. Kouman nwit la te ye?
    How was your night?
    How did you sleep?

7. Kijan kò a ye jodi a?
    Literally, How's the body today?
    How are you feeling today?

Wish them well,
8.  Pòte ou byen.
     Literally, bring yourself well.
     Take care.

9.  Pran swen tèt ou.
     Literally, take care of your head.
     Take care of yourself.

10. Mwen kontan fè ti pale avèk ou.
     I'm glad to have a little chat with you. 

Enben se tout.  Mèsi e orevwa!
Well that's all.  Thanks and goodbye!

Track:  Shada by Lole-Lolay

Welcome to the Haitian Creole blog!

If you are learning to speak Haitian Creole, this is an excellent site to find resources that'll help you understand this language better.

Within the blogs, you'll find grammar exercises, audio lessons, crossword puzzles, quizzes, expressions and idioms about Haitian Creole.

Perform a word or phrase search within this site with the custom google search gadget. If you can't find what you're looking for, ask a specific question in the ask me anything section.

Check out the Freelang dictionary below for words that you do not know. If this language is totally new to you, start with the very first blog (February 2010).

--------------------------------------------------------------------------------

If you're having difficulty finding a lesson please e-mail me.

Some of the Audio clips from the downloadable links go with the "Haitian Creole for English Speakers" booklet. But the booklet is not required to follow the online lessons & exercises on the blog. An nou pale Kreyol Ayisyen! (Let's speak Haitian Creole!) Mèsi!

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

13 di besut - Google Blog Search

13 di besut - Google Blog Search


AGEN DSAI....: Ceramah DSAI <b>Di Besut</b> Terangganu!! (video)

Posted: 18 Jul 2011 06:17 AM PDT

Bersih: Lagi pemuda dedah jadi mangsa polis - BANDAR JENGKA, 20 Julai: Seorang lagi peserta himpunan Bersih 2.0 tampil mendakwa dikasari tidak kurang 20 orang anggota polis walaupun selepas bersurai. ...

12 beberapa jam yang lalu

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

13 di kemasik - Google Blog Search

13 di kemasik - Google Blog Search


Maidam Sumbang Enjin Bot Nelayan <b>di Kemasik</b> - Teganuku..

Posted: 19 Jul 2011 05:36 PM PDT

Jika sebelum ini wang banyak dihabiskan untuk membaiki enjin lama dan kerap pula tidak dapat turun ke laut, kini tiga nelayan Kemasik, di Kemaman boleh menarik nafas lega.

Mereka bersyukur dan berterima kasih kerana menerima bantuan enjin bot baru bernilai RM8,000 setiap seunit sumbangan Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam).

Lebih bermakna, bantuan itu yang diperoleh menjelang bulan puasa dapat membantu mereka berusaha menambah pendapatan sebagai persediaan menyambut Aidilfitri.

Abd. Rahim Omar, 61, memberitahu, enjin yang digunakannya sekarang selalu rosak kerana sudah berusia 42 tahun dan dia memang mengharapkan dapat memiliki enjin baru.

"Dengan pendapatan saya sekitar RM600, kos baiki enjin hampir RM900 lebih besar daripada apa yang saya peroleh," kata bapa kepada enam orang anak itu.

Abdul Rahim menyatakan demikian selepas menerima sumbangan daripada Ketua Pegawai Eksekutif Maidam, Wan Harujan Sulaiman di Pejabat Khidmat Masyarakat Dewan Undangan Negeri (DUN) Kemasik (Zon Kemasik), kelmarin.

Turut hadir Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kemasik, Ir. Rosli Othman.

Dua lagi penerima bantuan enjin bot itu ialah Abd. Ghani Abu Bakar, 47, dan Sabri Ibrahim, 46.

Sementara itu, Rosli berkata, bantuan itu adalah salah satu usaha kerajaan membantu meringankan bebanan mereka.

"Mereka benar-benar berusaha dan sudah beberapa kali datang berjumpa saya, malah mereka turut berusaha memohon pinjaman melalui beberapa bank," ujarnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

13 di jabor - Google Blog Search

13 di jabor - Google Blog Search


Lulu pages: Orang macam ni pun ada..

Posted: 17 Jul 2011 08:02 PM PDT


Wanita mangsa nahas tumpang dua lelaki tawar bantuan, tetapi bawa ke tempat sunyi
Seorang isteri melalui pengalaman menakutkan hingga bertindak nekad terjun keluar sebuah kereta selepas mendapati dua pemuda yang mendakwa ingin membantunya selepas terbabit kemalangan, didapati mahu menyamun beg tangan dan barangan kemasnya, di sini, Jumaat lalu.

Wanita berusia 27 tahun itu terpaksa berbuat demikian selepas mendapati kereta dinaiki dua lelaki berusia 20-an yang ditumpang membawanya ke kawasan sunyi di Kampung Pinang Baru.
Sebelum kejadian, mangsa bersama ibunya berusia 58 tahun menaiki kereta Proton Saga dipandu suaminya berusia 27 tahun dalam perjalanan dari Kuantan ke Pulau Condong, Kelantan tetapi terbabit kemalangan dengan sebuah kereta lain di Kilometer 68, Jalan Jerangau-Jabor, kira-kira jam 10.30 malam.

Selepas kemalangan itu, dua pemuda menaiki kereta Perodua Kancil berhenti di tempat kejadian dan mempelawa membantu menghantar ibu mangsa yang cedera ke Klinik Bukit Besi.
Mangsa bersama ibunya menaiki kereta suspek ke Klinik Bukit Besi, kira-kira lima kilometer dari tempat kejadian, manakala suaminya yang tidak cedera menunggu di tempat kejadian untuk mendapatkan bantuan kereta tunda.

Sementara menunggu ibunya mendapat rawatan di Klinik Bukit Besi, mangsa kemudian meminta dua pemuda itu menghantarnya semula ke tempat kejadian melihat keadaan suaminya di situ.
Bagaimanapun, dalam perjalanan balik ke situ, pemuda terbabit memandu ke kawasan sunyi dan selepas curiga dengan arah perjalanan itu, mangsa bertanya kepada suspek tetapi diberitahu mereka tersesat jalan.

Sejurus kemudian, suspek dikatakan menarik beg tangan milik mangsa yang duduk di bahagian belakang, mangsa yang terkejut dengan tindakan suspek bertindak membuka pintu dan terjun dari kereta dinaikinya itu.

Suspek memberhentikan kereta dan bergelut dengan mangsa sebelum merampas beg tangan mengandungi wang tunai RM2,000 dan barangan kemas bernilai RM16,000. Ketika suspek menggeledah beg tangan, mangsa yang ketakutan lari bersembunyi dalam semak kerana bimbangkan keselamatannya.

Selepas merampas beg tangan terbabit, suspek dikatakan mencari mangsa dan selepas gagal ditemui, kedua-dua suspek meninggalkan tempat itu.
Mangsa yang ketakutan berjalan ke sebuah rumah penduduk di situ dan memaklumkan dia disamun sebelum meminta penghuni rumah itu menghubungi polis.
Seorang anggota polis trafik kemudian datang ke rumah penduduk kampung terbabit dan membawa mangsa ke Balai Polis Jerangau untuk membuat laporan.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Dungun, Superintendan Dahlan Mohd Noor ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan dan menahan empat lelaki dan kini direman selama seminggu mulai kelmarin untuk membantu siasatan mengikut Seksyen 395 Kanun Keseksaan.

.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

13 di wakaf tapai - Google Blog Search

13 di wakaf tapai - Google Blog Search


Lapan pelajar IKBN Kemasik diserang histeria | Darul Iman

Posted: 14 Jul 2011 04:35 PM PDT

KEMAMAN 14 Julai (Utusan Malaysia) – Lapan pelajar Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Kemasik dekat sini diserang histeria semasa perhimpunan pagi ini.

Ia menyebabkan institut berkenaan membenarkan kesemua 107 pelajarnya pulang ke rumah masing-masing dan kembali semula ke pusat itu Sabtu ini.

Sumber memberitahu, kejadian dipercayai bermula apabila tiga pelajar di institut itu mula meraung dan meracau secara tiba-tiba dan disusuli beberapa pelajar lain sehingga menimbulkan suasana kelam-kabut.

Difahamkan, mangsa melibatkan lima pelajar perempuan dan tiga pelajar lelaki.

Kata sumber itu, pihak pengurusan kemudian telah memanggil seorang penduduk tempatan yang merupakan seorang bomoh bagi membantu meredakan keadaan.

Jelasnya, selepas berjaya memulihkan keadaan pelajar terbabit, bomoh berkenaan telah membuat beberapa ritual untuk 'membersihkan' kawasan berkenaan.

"Pihak pengurusan juga sedang berikhtiar 'bersihkan' kawasan ini yang dikatakan 'keras' supaya kejadian sama tidak berulang," kata sumber tersebut.

Sementara itu, usaha untuk mendapatkan komen daripada pelajar terbabit tidak berjaya ekoran sekatan daripada pihak pengurusan.

IKBN Kemasik merupakan IKBN kedua yang ditubuhkan di negeri Terengganu selepas IKBN Wakaf Tapai yang terletak di Wakaf Tapai, Marang.

Dilengkapi dengan asrama, bengkel pembelajaran, dewan kuliah, dewan makan, surau dan gelanggang sukan, IKBN Kemasik merupakan institut latihan yang memberikan latihan secara percuma di bawah seliaan Kementerian Belia Dan Sukan (KBS).

Bukit Besar, Lorong Mok Pe, Jalan Wireless, Kuala Terengganu Ampang, Selangor SSPS1 1965-1969 SMSSKT 1970-1976 UPM 1977-1981 SIUC 1982-1984 UIS 1985-1987
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

13 di kuala berang - Google Blog Search

13 di kuala berang - Google Blog Search


maklumat buat renungan bersama: Sebongkah Batu <b>di Kuala Berang</b>

Posted: 05 Jun 2011 06:00 AM PDT

Assalamu'alaikum =D

Alhamdulillah, berjaya menghabiskan sebuah buku pada hari ini. Buku yang bertajuk SEBONGKAH BATU DI KUALA BERANG karya Faisal Tehrani ini sarat dengan info dan mesej tentang teori kedatangan Islam ke Tanah Melayu dan industri hiburan. Terdapat banyak kritikan tentang industri hiburan yang tidak mendidik masyarakat dijadikan elemen penting dalam isi kandungan buku ini. Ia disampaikan melalui watak-watak yang berlatar belakangkan institut Akademi Seni Islam.

"Karyawan filem kita yang terlibat dalam dunia cereka visual amatlah kurang bertindak sebagai pendidik dan humanis berperibadi unggul. Jauh lagi, pembikin filem kita bukan sama sekali ilmuwan yang mahu membangkitkan kesedaran masyarakat yang mungkin leka dan alpa."

Dinyatakan juga bahawa seni patut dijadikan sebagai wadah untuk berdakwah kepada masyarakat atau disebut sebagai tsaqafi memandangkan unsur senilah yang menjadi elimen yang paling dekat dengan masyarakat. Seni yang digarap dalam budaya masyarakat kita sudah terlalu kuat dipengaruhi oleh Hollywood sehingga remaja kita dibentuk melalui acuan barat yang sama sekali bercanggah dengan apa yang dibawa oleh Islam.

"Ya, kerana anak muda kita sebagai misalan malas ke masjid, tidak rapat dengan madrasah dan sebagainya, dalam keadaan dunia pendidikan kita yang cacamarba kerana kepentingan ahli politik dan pemerintah, remaja kita hanya kenal media seni. Jadi kita kena kuasai media ini. Filem misalnya, sebutkan saya filem yang memuatkan seruan Islam secara berilmu? Kita mungkin ada banyak karya sastera tetapi tunjukkan saya berapa banyak filem yang kita ada untuk saingi propaganda Hollywood?"

Novel ini memuatkan pelbagai pendapat dalam teori kedatangan Islam ke Tanah Melayu. Fakta-fakta yang menguatkan lagi hujah yang dibawa oleh watak-watak diperoleh daripada sumber tempatan dan juga barat. Ia seakan mengajak kita supaya menghargai kedatangan Islam melalui budaya dan warisan yang telah dibawa ke Tanah Melayu bersama-sama Islam dan tidak terlalu mengagung-agungkan budaya barat yang tampak gah pada mata masyarakat dunia. Teori tentang budaya juga banyak diselitkan dalam novel ini. Antaranya ialah;

"Saya mahu menitipkan di sini pesan Melville J Herskovits yang menulis The Reality of Culture, di mana beliau menekankan tiga noktah penting dalam budaya. Pertama, dalam pengalaman manusia, budaya itu universal tapi manifestasinya lokal. Kedua, budaya itu stabil tetapi dinamik. Manifestasinya pula berterusan sementara noktah yang paling penting dalam budaya itu mengisi dan menentukan sebahagian besar sisi kehidupan kita tanpa perlu mencampuri fikiran secara sedar. Islam tsaqafi mahu satu pendekatan agama dengan wawasan budaya, atau budaya yang bernafaskan agama ditegakkan kembali sebagai kekuatan rantau kita ini."

Selain itu, sikap masyarakat yang terlalu gemar menghukum dan melabel orang lain tanpa memberi peluang kepada orang itu untuk tahu apa yang tidak diketahuinya turut disentuh. Apa gunanya fungsi dakwah yang diajar oleh baginda Rasulullah s.a.w kepada umatnya sekiranya kita terus menghukum dan bukannya mengajak ke arah kebenaran. Akan bertambah ramai lagilah golongan yang jahil sekiranya sikap ini diteruskan.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

di negeri terengganu - Google Blog Search

di negeri terengganu - Google Blog Search


Kes PRU ke - 11 <b>negeri Terengganu</b> bukti paling besar penipuan Umno <b>...</b>

Posted: 16 Jul 2011 07:08 PM PDT

KUALA TERENGGANU - Tuntutan-tuntutan yang dibuat oleh BERSIH adalah benar dan tulin kerana terdapat bukti-bukti yang nyata perjalanan pilihanraya negara ini penuh dengan penipuan.

Menurut Naib Presiden PAS Dato' Husam Musa, keputusan pilihanraya umum ke 11 (PRU ke-11) pada tahun 2004 di negeri Terengganu adalah bukti yang paling besar menunjukkan pilihanraya yang berlaku tidak adil dan tidak bersih.

Beliau berkata, statistik-statistik hasil PRU ke-11 bagi Terengganu adalah tidak masuk akal kerana pengundi bau bertambah sebanyak 62% merupakan yang tertinggi didunia.
"Hasil pilihanraya Terengganu (tahun) 2004 tidak masuk akal, pengundi baru bertambah 62%, paling tinggi dalam dunia,  pengundi baru bertambah, pengundi Umno bertambah 62%,

"sedangkan undi PAS kalau dalam kes Besut hanya 8% seluruh negeri Terengganu hanya 5%, undi kita (PAS) turun 5% undi Umno boleh naik 62%,"jelasnya ketika berucap dalam Ceramah Perdana Pasca BERSIH 2.0 di Rusila, 15 Julai.

Sedangkan katanya, pertambahan pengundi muda yang baru yang baru didaftarkan pun tidak sama dengan jumlah pertambahan pengundi dalam tahun 2004.

Beliau menegaskan, dalam keputusan PRU ke-11 itu, terdapat tujuh undi di negeri Terengganu yang tidak boleh disahkan, berbeza dengan jumlah yang terdapat dalam daftar pemilih.

"Dalam kes Terengganu ada tujuh undi yang tidak boleh disahkan, undi dapat tetapi dari segi daftar pemilih tidak ada banyak itu pengundi yang keluar mengundi,

"ada tujuh undi (itu) yang menunjukkan ada dua kali mengundi, satu orang mengundi dua kali atau tiga kali,'tega Husam.

Sebab itu, menurutnya, BERSIH menuntut kepada lkerajaan dan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) supaya setiap pengundi dicap jarinya menggunakan dakwat kekal.

Dengan itu, katanya, bila seorang pengundi sudah dicap jarinya, akan hanya mengundi sekali sahaja dan tidak boleh mengundi sekali lagi ditempat lain.

Beliau yang juga Ahli Exco kerajaan negeri Kelantan menyatakan, Umno takut untuk melaksanakan tuntutan tersebut kerana sekiranya ia dapat dilaksanakan, Umno akan kalah diseluruh negara.

"Kalau tiap-tiap pengundi (membuang) undi sekali satu orang, Umno akan 'ranap' (di)seluruh negara, ini (sebab) Umno takut, ini talian hayat Umno,"ujarnya.

Beliau menolak hujah Umno yang mendakwa PAS menang dibeberapa negeri dan kawasan adalah bukti menunjukkan pilihanraya berlaku dengan adil.

Sedangkan kata beliau, penipuan terus berlaku dan sedang dilakukan oleh Umno dan SPR khusunya di negeri Selangor pada ketika ini.

Menurutnya, Umno dan SPR akan terus melakukan penipuan akan terus berlaku dan sedang berlaku di negeri Selangor

"penipuan masih berlaku dan penipuan akan terus berlaku besar-besaran, di Selangor sekarang telah didaftarkan puluh ribu orang-orang daripada Sabah dengan I.C (nombor kad pengenalan) 12,"hujahnya.

Katanya, baru pada minggu lalu, PAS telah membantah seramai 660 orang dari Sabah yang diangkut dan didaftarkan di DUN Selat Kelang untuk menjadi pengundi di situ.

&feature=channel_video_title

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

13 di bukit besi - Google Blog Search

13 di bukit besi - Google Blog Search


Perwaja may win mining concession

Posted: 19 Jul 2011 05:05 AM PDT

Manufacturer of primary steel producer Perwaja Holdings Bhd is likely to bid for and secure several parcels of mining land concession to be awarded by the Pahang and Terengganu states soon.

This is highly possible given the fact that Perwaja had recently made known its intention to venture into iron ore mining, a raw material which could be used in the new iron ore pelletization plant in Kemaman, Terengganu, expected to be operational in the first half of next year.

"It (the concession) may result in a surge in Perwaja's earnings," said OSK Research.

In the first quarter ended March 31, 2011, Perwaja registered a pre-tax loss of RM24.282 million compared with a pre-tax profit of RM22.66 million chalked up previously, while revenue dropped to RM426 million, from RM373.7 million, registered earlier.

The mining concession follows Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak's pledge to encouraging states with iron ore and coal reserves to allocate more land for steel manufacturers to undertake commercial mining to enhance their operations.

"We understand from our market intelligence that there are a few parcels of mining land in Pahang and Terengganu which are set to be awarded by the respective state governments anytime soon," said OSK, adding that there was a strong possibility Perwaja would grab at least one of the new mining plots, especially in Terengganu.

Perwaja's plant, strategically located in Kemaman and its new pelletization plant in Kemaman, is set to enhance the value of bare iron ore fine, which could be used as feed material for its direct reduced iron plant.

The fact that Perwaja was originally a national project also raised the possibility of the company securing any upcoming iron ore mining concession in Terengganu or Pahang, said OSK.

OSK recapped that Terengganu Menteri Besar Datuk Ahmad Said had recently said the state's Minerals and Geoscience Department was conducting a six-month study on the viability of reopening the iron mine in Bukit Besi.

"If there is any mining to be done there, the state government itself will do it by forming a joint venture with private companies," he said.

Bukit Besi's mines are generally served by good network of public roads.

OSK also said in the event Perwaja secured an iron ore mining licence or concession, its immediate savings would be a hefty US$100 (RM300) a tonne as the cost of mining was less than US$50 (RM150) per tonne.

Besides, the potential margin from palletizing should benefit the company as transportation costs would be below US$10 (RM30) per tone compared with the current capesize bulker freight of more than US$10 and US$20 per tonne from Australia and Brazil, respectively.

OSK said in the event Perwaja secured an iron ore concession and, based on the assumption that the iron ore mine would start operations in January 2012, a production cost of US$50 per tonne and tax free mining should result in Perwaja utilising its RM1.6 billion tax credit on unabsorbed tax losses.

"Our back-of-envelope discounted cash flow computation shows that the iron ore mining concession is worth a mouth-watering RM4.15 per share," it said.

This analysis is based on the assumption Perwaja manages to secure a 400 hectare iron ore mine in Bukit Besi with an initial capital outlay of US$10 million, produces 500,000 tonnes of iron ore in 2012, one million tonnes in 2013 and up to two million from 2014 onwards to 2031, production cost remained at US$50 per tonne throughout the concession tenure and with iron ore selling prices averaging about US$120 per tonne in 2012.

Meanwhile, Perwaja shares perked three sen to close at 91 sen on Bursa Malaysia today. -- Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Perwaja&#39;s earnings set to surge: OSK

Posted: 19 Jul 2011 05:30 AM PDT

Manufacturer of primary steel producer, Perwaja Holdings Bhd, is likely to bid for and secure several parcels of mining land concession to be awarded by the Pahang and Terengganu states soon.

This is highly possible given the fact that Perwaja had recently made known its intention to venture into iron ore mining, a raw material which could be used in the new iron ore pelletization plant in Kemaman, Terengganu, expected to be operational in the first half of next year.

"It (the concession) may result in a surge in Perwaja''s earnings," said OSK Research.

In the first quarter ended March 31, 2011, Perwaja registered a pre-tax loss of RM24.282 million compared with a pre-tax profit of RM22.66 million chalked up previously, while revenue dropped to RM426 million, from RM373.7 million, registered earlier.

The mining concession follows Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak''s pledge to encouraging states with iron ore and coal reserves to allocate more land for steel manufacturers to undertake commercial mining to enhance their operations.

"We understand from our market intelligence that there are a few parcels of mining land in Pahang and Terengganu which are set to be awarded by the respective state governments anytime soon," said OSK, adding that there was a strong possibility Perwaja would grab at least one of the new mining plots, especially in Terengganu.

Perwaja''s plant, strategically located in Kemaman and its new pelletization plant in Kemaman, is set to enhance the value of bare iron ore fine, which could be used as feed material for its direct reduced iron plant.

The fact that Perwaja was originally a national project also raised the possibility of the company securing any upcoming iron ore mining concession in Terengganu or Pahang, said OSK.

OSK recapped that Terengganu Menteri Besar Datuk Ahmad Said had recently said the state''s Minerals and Geoscience Department was conducting a six-month study on the viability of reopening the iron mine in Bukit Besi.

"If there is any mining to be done there, the state government itself will do it by forming a joint venture with private companies," he said.

Bukit Besi''s mines are generally served by good network of public roads.

OSK also said in the event Perwaja secured an iron ore mining licence or concession, its immediate savings would be a hefty US$100 (RM300) a tonne as the cost of mining was less than US$50 (RM150) per tonne.

Besides, the potential margin from palletizing should benefit the company as transportation costs would be below US$10 (RM30) per tone compared with the current capesize bulker freight of more than US$10 and US$20 per tonne from Australia and Brazil, respectively.

OSK said in the event Perwaja secured an iron ore concession and, based on the assumption that the iron ore mine would start operations in January 2012, a production cost of US$50 per tonne and tax free mining should result in Perwaja utilising its RM1.6 billion tax credit on unabsorbed tax losses.

"Our back-of-envelope discounted cash flow computation shows that the iron ore mining concession is worth a mouth-watering RM4.15 per share," it said.

This analysis is based on the assumption Perwaja manages to secure a 400 hectare iron ore mine in Bukit Besi with an initial capital outlay of US$10 million, produces 500,000 tonnes of iron ore in 2012, one million tonnes in 2013 and up to two million from 2014 onwards to 2031, production cost remained at US$50 per tonne throughout the concession tenure and with iron ore selling prices averaging about US$120 per tonne in 2012.

Meanwhile, Perwaja shares perked three sen to close at 91 sen on Bursa Malaysia today. -- Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Ustaz Cabul Gadis Dalam Bilik Air <b>di Bukit Besi</b> - Teganuku..

Posted: 28 Jun 2011 11:56 AM PDT

Seorang ustaz sanggup membelakangkan hukum agama apabila tergamak menodai kesucian seorang pelajar ketika memberi rawatan kepada gadis belasan tahun yang difahamkan pernah mengalami gangguan makhluk halus itu.

Kejadian dipercayai berlaku di rumah mangsa di Bukit Besi, dekat Dungun antara jam 11 pagi hingga 12 tengah hari 25 Jun lalu, ketika pelajar Tingkatan Lima di salah sebuah sekolah di Bukit Besi itu sedang menerima rawatan daripada suspek, yang juga difahamkan seorang bekas guru al-Quran di kampungnya.

Sebelumnya, suspek diundang oleh bapa mangsa untuk melakukan proses pemulihan setelah anak gadisnya itu dikatakan terkena gangguan makhluk halus.

Ustaz terbabit yang kononnya tahu bab-bab agama dan ilmu halus difahamkan telah memulakan rawatan di ruang tamu.

Detik hitam itu bagaimanapun bermula apabila suspek mengarahkan mangsa ke bilik air untuk melakukan proses mandian, kononnya untuk membuang bala.

Bapa mangsa yang turut berada di situ mulai rasa sangsi setelah suspek dikatakan mengambil masa yang agak lama untuk merawat mangsa di dalam bilik air.

Bagaimanapun ketika berada di bilik air, mangsa yang diarahkan mandi dalam keadaan berkemban itu dikatakan telah dinodai oleh suspek yang berlagak alim itu dengan mencabul kehormatannya.

Ketika kejadian, mangsa dikatakan separuh sedar kerana difahamkan masih belum pulih daripada terkena gangguan makhluk halus.

Sebaik selesai rawatan, mangsa terus keluar dari bilik air dan menyendiri di bilik tidur, manakala suspek pulang ke rumahnya yang terletak tidak jauh dari rumah mangsa.

Tembelang suspek yang difahamkan sering menjadi imam di salah sebuah surau di kampung berdekatan bandar Bukit Besi itu mulai terbongkar setelah mangsa menceritakan perbuatan terkutuk suspek kepada ibu bapanya.

Mangsa diiringi bapanya kemudian membuat laporan polis di Balai Polis Bukit Besi keesokan hari, sebelum suspek ditahan kira-kira jam 10 malam.

Ketua Polis Daerah, Superintendan Dahlan Mohd Noor mengesahkan tangkapan terbabit dan suspek kini ditahan reman selama empat hari untuk membantu siasatan sebelum dihadapkan ke mahkamah.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

ads