Jumaat, 30 Mac 2012

13 di setiu - Google Blog Search

13 di setiu - Google Blog Search


REVOLUSI HABIB: Pak Imam <b>di Setiu</b> "dibelasah" UMNO

Posted: 08 Feb 2012 05:50 PM PST

seorang Pak Imam yang selalu membacakan ayat-ayat Allah dan hadis-hadis Rasulullah telah cedera dengan teruk sekali sehingga terpaksa dimasukkan ke wad kritikal akibat daripada tindakan pemimpin UMNO di kawasan itu yang mementingkan wang ringgit semata-mata.
saudara boleh baca laporan cerita itu disini: (klik)
inilah akibatnya apabila pembangunan yang menjadi objektif utama.
di Kelantan, walaupun pembangunan tidak seperti rancaknya di kawasan-kawasan yang BN nak bangunkan, namun keselamatan orang awam dan rakyat terjaga dengan baik sekali.
lagipun, di saat rakyat masih hidup merempat, mengapa kita perlu bazirkan wang untuk membina itu dan ini? sedangkan duit itu boleh digunakan untuk bagi orang miskin bina rumah dan berniaga.
aku pun kesal apabila ada sebuah negeri kerajaan pakatan yang sibuk nak bazirkan wang jutaan ringgit hanya untuk membina kompleks surau.
ingat! kita bukan BN yang sibuk nak jaga imej bangunan pencakar langit.
kita bukan UMNO yang sibuk nak jaga nama negeri dengan membina bangunan-bangunan mahal.
biarlah pejabat kita buruk.
biarlah bangunan di negeri kita usang.
asalkan rakyat tidak merempat dan miskin papa.
contohilah kerajaan komunis VENEZUELA dan juga kerajaan sesat Syiah Iran yang tidak langsung ambil peduli soal bangunan tinggi dan mewah untuk kerajaan negara nya . malah sebaliknya duit-duit yang banyak digunakan untuk membantu rakyat dengan memberi pendidikan percuma dan macam-macam subsidi dan biasiswa kepada rakyat.
ingat...Pakatan Rakyat jangan jadi macam BN...
tok guru nik aziz : ikon pemerintah yang wara' dan zuhud serta bijak memerintah.
rumah beliau sehingga kini masih usang.

13 di gong kedak - Google Blog Search

13 di gong kedak - Google Blog Search


Kambing ada nilai komersial | DIREKTORI PENTERNAK KAMBING <b>...</b>

Posted: 09 Mar 2012 05:42 PM PST


Mohd. Asri Ariffin mengurung kambing betina tempatan dengan kambing jantan jamnapuri untuk mendapatkan anak baka kacukan yang lebih baik.


PASIR PUTEH 3 Feb. - Kambing dikatakan ternakan yang mula-mula sekali dijinak dan dipelihara oleh manusia untuk penghasilan daging, susu dan kulit berbanding haiwan ternakan yang lain.

Kambing lazimnya dipelihara secara kecil-kecilan sama ada sebagai ternakan sara diri, mengawal rumpai dan sumber protein bagi keperluan keluarga.

Kambing yang dipelihara secara lepas dikatakan lebih berkhasiat dan bebas daripada pencemaran berbanding dibela dalam kandang.

Ketika ini, industri ternakan kambing yang ada hanya mampu menyumbangkan antara 12 hingga 15 peratus keperluan daging dalam negara.

Statistik Jabatan Veterinar mencatatkan lebih 95 peratus kambing termasuk bebiri dipelihara bagi tujuan pengeluaran daging, sementara bakinya adalah untuk pengeluaran susu dan ada juga sekadar diperaga atau dijadikan 'haiwan kesayangan.'

Di Kelantan, pada suatu ketika dahulu memang terkenal dengan penganjuran program pertandingan atau 'bertewah' kambing dan biri-biri sebagai majlis sampingan untuk memeriahkan pelbagai program kemasyarakatan yang dianjurkan oleh pihak tertentu.

Pertandingan yang dianjurkan itu turut mendorong orang ramai menternak pelbagai jenis dan baka kambing sama ada kambing import atau tempatan bagi mengisi masa lapang mereka.

Malah ada yang sanggup membeli baka kambing dengan harga mahal semata-mata untuk melihat keunikan haiwan itu dari bentuk paras rupa, tanduk, janggut, kekemasan bulu dan kelincahan untuk diperagakan.

Namun, hari ini penternakan kambing bagi tujuan pertandingan semakin dilupakan apabila nilai komersial daging dan susunya lebih mahal berbanding daging lembu.

Hobi menternak kambing untuk pertandingan kini bertukar kepada penternakan lebih komersial walaupun ia diusahakan secara kecil-kecilan.

Bagi pengusaha anak benih pokok hiasan di Gong Kedak, dekat sini, Mohd. Asri Ariffin, 43, mempunyai pendekatan berbeza yang memelihara kambing bukan sahaja untuk dapatkan najisnya bagi dijadikan baja organik tetapi juga dikomersialkan.

Langkah ini, sekali gus membantu dia mengurangkan kos pengurusan membaja pokok hiasan yang usahakan, ditambah pula harga baja kimia semakin meningkat di pasaran.

Mohd. Asri berkata, ternakan kambing tersebut bersifat 'serampang dua mata' iaitu selain memperoleh baja asli untuk pokok hiasan, dia juga boleh mendapat keuntungan tambahan dengan memasarkan daging serta susu kambing berkenaan.

"Tempahan susu segar amat memberangsangkan terutama di kalangan pesakit kuning. Jjika diusahakan secara besar-besaran, ia diborong syarikat pengeluar minuman susu kambing yang kian berkembang di negara ini.

"Pada saya, semua dimiliki kambing adalah bermanfaat kepada manusia.

"Pada awalnya, saya menternak haiwan itu sebagai hobi dan akhirnya mendapati najis memang bermanfaat dalam industri pertanian khususnya bagi penghasilan baja organik," katanya kepada Utusan Malaysia, di sini baru-baru ini.

Selain menjual pokok hiasan, Mohd. Asri juga merupakan seorang perunding dan pereka landskap yang mendapat tempahan daripada jabatan kerajaan, sekolah dan orang perseorangan sekitar negeri ini dan Terengganu.

Pengalamannya dalam bidang penanaman pokok hiasan dan landskap sejak 15 tahun lalu turut membolehkannya memberi khidmat nasihat kepada mereka berminat untuk menyerikan halaman rumah mereka.

Mengenai ternakan kambingnya, Mohd. Asri berkata, ia adalah percubaan terbaru yang diusahakan sejak tiga tahun lalu dengan mempelbagaikan baka haiwan itu.

"Saya memelihara pelbagai spesies kambing termasuk jamnapuri dan tempatan. "Saya cuba kacukan untuk hasilkan baka lebih tahan kepada serangan penyakit.

"Setakat ini, saya hanya memiliki 40 kambing. Ia gagal dibiakkan dalam jumlah yang banyak kerana setiap kali induk kambing mengandung, ia ditempah pembeli. Kambing matang pula dibeli untuk dibuat akikah.

"Bagaimanapun, saya hanya menjual anak-anak kambing lepas susuan dengan harga RM300 hingga RM450 seekor bergantung kepada spesies dan saiz," katanya.

Katanya, dia mengusahakan kambing tersebut dalam kandang yang dibina di belakang rumahnya, sementara makanannya adalah pelbagai jenis daun, rumput dan jerami padi.

Katanya, memandangkan ternakan kambing itu hanya diusahakan di belakang rumah, dia turut dibantu isterinya, Rosmawati Wan Ismail, 36.

13 di pulau perhentian - Google Blog Search

13 di pulau perhentian - Google Blog Search


T E G A N U K I TA: Anak mangsa kebakaran <b>di Pulau Perhentian</b> <b>...</b>

Posted: 28 Mar 2012 04:03 PM PDT


Anak mangsa kebakaran di Pulau Perhentian yang sedang belajar di sekolah mendapat bantuan dari Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu bagi membolehkan mereka meneruskan pembelajaran selepas rumah mereka musnah terbakar tiga hari lalu.

Bantuan berupa wang tunai, buku teks,pakaian sekolah, alat tulis dan peralatan lain itu di sampaikan sendiri oleh Pengarahnya, Zakaria Hussin dalam satu majlis yang diadakan di Sekolah Menengah Kuala Besut (SMKB) semalam.

Zakaria berkata, bantuan segera itu bagi membolehkan anak mangsa kebakaran di pulau peranginan itu supaya mereka dapat meneruskan pelajaran tanpa menghadapi masalah berikutan semua barang milik keluarga masing-masing musnah dalam kebakaran berkenaan.

Dalam kejadian itu dua keluarga nelayan di pulau itu tinggal sehelai sepinggang apabila rumah mereka musnah dijilat api dalam kejadian kira-kira jam 1015 malam kelmarin.

Hadir sama pada majlis itu ialah Timbalan Pengarah Pejabat Pendidikan Daerah Besut,Ab Halim Hassan,

Beliau berharap menerusi sumbangan itu pelajar terbabit dapat meningkatkan semangat walaupun keluarga mereka kini menghadapi kesulitan hidup

Sebelum ini,keluarga berkenaan sudah mendapat sumbangan daripada penduduk setempat, Pergerakan Pemuda UMNO Kuala Besut dan sumbangan peribadi ADUN Kuala Besut,YB Dr A Rahman Mokhtar yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna Negeri.

13 di pulau bidong - Google Blog Search

13 di pulau bidong - Google Blog Search


<b>Pulau Bidong</b> Vietnamese Refugee Camp in Malaysia: Ex-Pulau <b>...</b>

Posted: 21 Mar 2012 03:44 PM PDT

Malaysia
by Rosli Mohamad
  • Objective of the association
  • Who's Who
After the Vietnam War, thousands of Vietnamese fled their homeland on small boats. They are known as Vietnamese Boat People. Some 250,000 found refuge on a Malaysian island of Pulau Bidong. Most of them was accepted into the third countries but some was laid to rest on the sandy island.
Now……14 years later, a group of ex-workers who had been working tirelessly to provide to the needs of these refugees during their stay in the island had formed a association that can help the ex-refugees to :
  • Locate specific person grave sites
  • Obtain copies of records and documents
  • View numerous photo of daily life and activities on the island and many others.
Pulau Bidong is one of the many beautiful islands located in Terengganu, east coast states of peninsular Malaysia. Legend has it that the island was a home of an elderly childless couple who live in isolation away from others. After their demise, the island is uninhabited until in 1978 when it was converted into a refugee camp for the Vietnamese Boat People, after the temporary camp at Pulau Besar in Merang could no longer accommodate the increasing number of refugees arrival since the first landing in May 1975.
Since 1978 till 1991, Pulau Bidong refugee camp had accommodated more than 250,000 Vietnamese refugees together with a small number of Cambodian refugees. To ensure the safety of the refugees in the island, security personnel like Police and RELA( Voluntary Security Unit) was stationed there. Administration and management from Malaysian Red Crescent Society ( MRCS ) with the assistance from UNHCR and International Social Workers from USA, Japan, France, Australia, England, Thailand, Indonesia, Philippines , etc. During their stay in Pulau Bidong, the refugees are given all their basic facilities and requirements such as food, clothing, education, health care, employment, training and sport and recreation. This is to ensure that they are knowledgeable and ready when the time has come for them to be accepted into the third countries. Facilities and arrangement are also being made available to enable the refugees to celebrate all the festivals that they are accustomed to celebrating. All this facilities was made available to help the refugees to cope with live away from the love ones and the agony of waiting to be accepted into the third country. Pulau Bidong Camp was officially closed on 30th October 1991.
14 years after the closure of the camp. We, the ex-workers of the island had a chance to revisited Pulau Bidong together with a group of ex-Vietnamese refugees from Australia and USA in March 2005. We are delighted to meet again with old acquaintance the like of sister Joan, sister Maureen and other ex-refugees who are together with us in the trip. As we approached and the island become clear in sight, a combination of feeling begin to surface….happy, sad and our heart start beating faster. Nostalgic memories flash before our very eyes. We arrive and set foot yet again on your white sandy beach…..oh beautiful island which was once our home and our place of work. An island that leave us with priceless memories and we believe that what we felt are also felt by the others ex-refugees of Pulau Bidong Camp especially those who come back to visit the island. As if we can still hear the voice of the children playing, the teachers and the students, the Supply staff busy with their daily chores, a sweet melody from the Coffee Shop……and the beautiful voices of the ladies working at the Announcement Section…calling and announcing some daily activities at Pulau Bidong.
We are happy but yet sad to see the remained of our office….a place where we once work and grow into maturity to understand the meaning of life, sharing our feeling and experience, good and bad, happiness and sadness….together with the refugees and the other social workers from all over the world like one big happy family. We left Pulau Bidong with a thousand and one memories….we missed the popular parting song of " Ngay Mai Em Di ". We wish to see Pulau Bidong back to its " Lively Self…..visited and inhabited". Arise from the deep feeling of Love, together with our colleague, we had made a commitment to unite and work together to form an association comprise of all ex-workers of Pulau Bidong Camp, to be the reference point on anything with regards to the Vietnamese and Cambodia refugees connection with Malaysia especially Pulau Bidong. This is in line with our Terengganu State Government intention of making Pulau Bidong as a "Heritage Tourism Island "….thus on August 2005 , " Pulau Bidong Ex-Workers Association" was officially launched.
The Pulau Bidong Ex-Workers Association was established in August 2005 at the following address:
492 Losong Dato Amar
21000 Kuala Terengganu
Terengganu,Malaysia.
E-mail : p.bidongexworkerassociation@gmail.com
Tel: 013-9317165

The association members comprise of ex-MRCS workers and private personal who were working at the camp in Pulau Bidong.
Malaysia
by Rosli Mohamad
  • Objective of the association
  • Who's Who
After the Vietnam War, thousands of Vietnamese fled their homeland on small boats. They are known as Vietnamese Boat People. Some 250,000 found refuge on a Malaysian island of Pulau Bidong. Most of them was accepted into the third countries but some was laid to rest on the sandy island.
Now……14 years later, a group of ex-workers who had been working tirelessly to provide to the needs of these refugees during their stay in the island had formed a association that can help the ex-refugees to :
  • Locate specific person grave sites
  • Obtain copies of records and documents
  • View numerous photo of daily life and activities on the island and many others.
Pulau Bidong is one of the many beautiful islands located in Terengganu, east coast states of peninsular Malaysia. Legend has it that the island was a home of an elderly childless couple who live in isolation away from others. After their demise, the island is uninhabited until in 1978 when it was converted into a refugee camp for the Vietnamese Boat People, after the temporary camp at Pulau Besar in Merang could no longer accommodate the increasing number of refugees arrival since the first landing in May 1975.
Since 1978 till 1991, Pulau Bidong refugee camp had accommodated more than 250,000 Vietnamese refugees together with a small number of Cambodian refugees. To ensure the safety of the refugees in the island, security personnel like Police and RELA( Voluntary Security Unit) was stationed there. Administration and management from Malaysian Red Crescent Society ( MRCS ) with the assistance from UNHCR and International Social Workers from USA, Japan, France, Australia, England, Thailand, Indonesia, Philippines , etc. During their stay in Pulau Bidong, the refugees are given all their basic facilities and requirements such as food, clothing, education, health care, employment, training and sport and recreation. This is to ensure that they are knowledgeable and ready when the time has come for them to be accepted into the third countries. Facilities and arrangement are also being made available to enable the refugees to celebrate all the festivals that they are accustomed to celebrating. All this facilities was made available to help the refugees to cope with live away from the love ones and the agony of waiting to be accepted into the third country. Pulau Bidong Camp was officially closed on 30th October 1991.
14 years after the closure of the camp. We, the ex-workers of the island had a chance to revisited Pulau Bidong together with a group of ex-Vietnamese refugees from Australia and USA in March 2005. We are delighted to meet again with old acquaintance the like of sister Joan, sister Maureen and other ex-refugees who are together with us in the trip. As we approached and the island become clear in sight, a combination of feeling begin to surface….happy, sad and our heart start beating faster. Nostalgic memories flash before our very eyes. We arrive and set foot yet again on your white sandy beach…..oh beautiful island which was once our home and our place of work. An island that leave us with priceless memories and we believe that what we felt are also felt by the others ex-refugees of Pulau Bidong Camp especially those who come back to visit the island. As if we can still hear the voice of the children playing, the teachers and the students, the Supply staff busy with their daily chores, a sweet melody from the Coffee Shop……and the beautiful voices of the ladies working at the Announcement Section…calling and announcing some daily activities at Pulau Bidong.
We are happy but yet sad to see the remained of our office….a place where we once work and grow into maturity to understand the meaning of life, sharing our feeling and experience, good and bad, happiness and sadness….together with the refugees and the other social workers from all over the world like one big happy family. We left Pulau Bidong with a thousand and one memories….we missed the popular parting song of " Ngay Mai Em Di ". We wish to see Pulau Bidong back to its " Lively Self…..visited and inhabited". Arise from the deep feeling of Love, together with our colleague, we had made a commitment to unite and work together to form an association comprise of all ex-workers of Pulau Bidong Camp, to be the reference point on anything with regards to the Vietnamese and Cambodia refugees connection with Malaysia especially Pulau Bidong. This is in line with our Terengganu State Government intention of making Pulau Bidong as a "Heritage Tourism Island "….thus on August 2005 , " Pulau Bidong Ex-Workers Association" was officially launched.
The Pulau Bidong Ex-Workers Association was established in August 2005 at the following address:
492 Losong Dato Amar
21000 Kuala Terengganu
Terengganu,Malaysia.
E-mail : p.bidongexworkerassociation@gmail.com
Tel: 013-9317165

The association members comprise of ex-MRCS workers and private personal who were working at the camp in Pulau Bidong.

13 di kerteh - Google Blog Search

13 di kerteh - Google Blog Search


towards HEALTHY living: HERBALIFE <b>di Kerteh</b>

Posted: 14 Mar 2012 09:57 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]HERBALIFE di Kerteh. Bosan dengan diet "Yo-Yo"? Inginkan produk, program pengawalan kalori. dan sokongan yang sesuai untuk mencapai matlamat anda? Penyelesaian mudah dan kos yang berkesan tersedia untuk ...

13 di bukit besi - Google Blog Search

13 di bukit besi - Google Blog Search


Malaysia online sellers scam list | lunaticg banknote & coin

Posted: 29 Mar 2012 10:24 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Working Address: 88, Rumah Nika Simen, Jalan Intan, 23200 Bukit Besi, Terengganu. Phone Number: 017-8479562. Maybank Account number: 155171027935. Case: Selling commemorative coins for RM470 but don't deliver it to buyer.

ads