Sabtu, 18 Mei 2013

13 di marang - Google Blog Search

13 di marang - Google Blog Search


Suasana <b>di Marang</b>. - Grand Signeur

Posted: 14 May 2013 08:17 AM PDT

Ini kisah saya ketika berkunjung ke Marang. Sebenarnya sudah 2 tahun saya bermustautin di Terengganu atas tujuan menyambung pengajian di sini. Jadi, saya tiada masa untuk melancong ke tempat lain. Kali ini saya di ajak oleh sahabat saya.
Saya orang Johor. Kuliah-kuliah agama sangat jarang untuk jumpa di negeri itu. Saya teringat semasa cuti semester, ada orang bertanya, "Kau duduk Terengganu mesti banyak kuliah agama, kan?"
Ya, soalan itu seolah-olah kuliah agama jelas susah untuk kelihatan di negeri Johor.
Saya tidak tahu nak jawab apa. Angguk tanda setuju. Ramai juga sahabat saya dari Marang. Bila bertanya, mereka duduk di kawan kampung. Tiada seorang pun kata duduk di kawasan bandar. Saya tertanya juga, tiada bandarkah di Marang?
Sahabat saya kata, "Ada, bandar Marang itulah. Tetapi tidak nampak seperti bandar pun. Ia lebih pada pekan."
Sebelum bertolak, sahabat saya suruh memakai kopiah. Saya hairan juga tiba-tiba, "Mengapa ya?"
Dia jawab, "Tak nak pakai pun takpa, sebab kat sana ramai yang memakai kopiah. Takut enta malu tak pakai sorang." 
Disebabkan dia mahu saya membawa ke tempat kuliah/ceramah di sana, jadi saya anggap ramai yang memakai kopiah adalah orang yang datang ke kuliah itu sahaja. Ternyata anggapan saya meleset dan saya agak menyesal kerana tidak memakainya.
Sampai di sana, memang benar sangkaan dan dakwaan sahabat saya. Lebih pada pekan dan perkampungan. Walaupun begitu, saya dapat rasa suasana masyarakat beragama di sana. Sama ada dari segi pakaian, pergaulan.
Sangkaan saya meleset tentang kopiah itu kerana dimana-mana sahaja saya melihat hampir semua lelaki berkopiah, ada juga berserban, ada juga yang berjubah. Wanita pula bertudung labuh, ada juga yang berpurdah. Saya tidak nampak lagi yang tidak bertudung. 
Memang benar iman bukan diukur pada pakaian. Tetapi orang yan baik dan menjaga imannya, pasti memakai pakaian yang baik dan mematuhi syarak.
Saya menghadiri kuliah/ceramah TG Haji Hadi Awang di Masjid Rusila. Macam-macam perkara saya dengar mengenai dirinya. Sama ada pujian ataupun cemuhan. Pertama kali melihat wajahnya secara berhadapan, hati tiba-tiba rasa tenang.

Saya hairan mengapa orang yang mampu mengajar kitab dan tinggi ilmu agamanya seperti beliau, masih ada yang mahu mencemuh dan menghina tidak tentu pasal.
Hati saya terdetik, "Begini rupanya anak-anak Terengganu dididik. Bukan sahaja ibu bapa, suasana sekitar dan masyarakat juga main peranan penting. Sekiranya begini keadaan Marang, bagaimana pula di Kelantan? Tentu lebih hebat!"
Tentulah saya berasa pelik kerana saya tidak hidup dalam suasana begini.

13 di besut - Google Blog Search

13 di besut - Google Blog Search


PKR Dedah Penipuan Pilihanraya <b>Di</b> Parlimen <b>Besut</b>

Posted: 14 May 2013 09:59 PM PDT

PETALING JAYA 15 MEI: KEADILAN mendedahkan satu lagi bukti penemuan terbaru berhubung penipuan pilihan raya melibatkan calon BN Parlimen Besut, Terengganu.
"Pagi tadi (semalam) satu laporan polis dibuat oleh petugas SPR di Besut yang mendedahkan pada hari mengundi, calon BN Parlimen itu telah mengurung 24  petugas termasuk beliau untuk memangkah kertas undi," jelas Saifuddin pada sidang media di ibu pejabat parti, petang semalam.
"Kini kita (Pakatan) ada 29 kawasan Parlimen yang mempunyai bukti kukuh menjelaskan dakwaan kita berhubung penyelewengan pilihan raya," kata Saifuddin yang enggan mendedahkan sebuah lagi kawasan lain.
Menurutnya lagi, salinan laporan polis tersebut diserahkan kepada pasukan penyiasat Pakatan Rakyat yang diketuai Rafizi Ramli.
"Kita ada bukti kukuh untuk menjelaskan kenapa kita menolak keputusan di sesetengah kawasan, dan proses pengumpulan bukti masih berjalan," katanya.
Pada pilihan raya umum 5 Mei lalu, calon BN Besut, Datuk Seri Idris Jusoh menang memperolehi 35,232 undi menewaskan calon PAS, Riduan Mohamad Nor 26,890 undi dengan majoriti 8,342.
Isnin lalu, Rafizi memberitahu, terdapat 27 kawasan Parlimen yang akan disiasat dan membuat petisyen bantahan berhubung penipuan pilihan raya.KD

13 di gong kedak - Google Blog Search

13 di gong kedak - Google Blog Search


BLOG TERENGGANU: 13 <b>di gong kedak</b> - Google Blog Search

Posted: 06 May 2013 07:42 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG TERENGGANU: 13 <b>di gong kedak</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Feb 2013 07:26 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Thinking of Life: 18 Sukhoi <b>Di Gong Kedak</b>, Tidak Pernah Terbang

Posted: 27 Jul 2010 06:53 PM PDT

malaysiaberih

BESUT - Lapan belas buah jet pejuang Sukhoi yang diletakkan di Kem Tentera Udara DiRaja Malaysia (TUDM) Gong Kedak tidak pernah terbang sekaligus kerana mengalami masalah alat ganti.

Sumber dari pangkalan TUDM itu berkata, penerbangan jet pejuang yang dibeli dari Rusia itu tidak pernah mencapai sasaran yang ditetapkan sebanyak 70%.

"Hanya sekitar 40% sahaja dari 18 jet pejuang itu yang terbang pada satu-satu masa,"katanya, yang meminta identitinya dirahsiakan atas sebab-sebab keselamatan

Menurutnya, keajaan Malaysia melalui dua buah syarikat konsultan telah membeli pesawat tersebut dari Rusia, namun perolehan alat gantinya adalah dari pengeluar negara lain.

Oleh itu, beliau berkata ia seringkali menimbulkan masalah kepada penyelenggaraan jet pejuang itu.

Beliau turut mendedahkan, dua buah syarikat konsultan tersebut mendapat 'komisyen' tidak kurang dari 15% ketika pembeliannya dibuat.

TUDM menandatangani perjanjian untuk membeli 18 Su-30MKM bulan Mei 2003, selepas melihat secara dekat penggunaan pesawat tersebut oleh kerajaan India.

Dua pesawat pertama Sukhoi Su-30MKMs secara rasmi diserahkan kepada Malaysia di Irkutsk, Rusia pada 23 Mei 2007, dan kemudian tiba di pengkalan udara Gong kedak pada 21 Jun.

Malaysia mempunyai 18 Su-30MKMs dalam perkhidmatan, namun dilaporkan mempunyai masalah dengan sokongan Rusia untuk alat ganti pesawat tersebut dan terpaksa memperolehinya dari pihak lain.

Pada bulan September 2010, TUDM akan mengambil alih operasi pesawat tersebut setelah kontrak dua tahun bantuan teknikal, kejuruteraan dan penerbangan dari India dan Rusia tamat.

Pembelian Sukhoi menjadi kontroversi kerana kerajaan Malaysia membayar 18 buah Sukhoi dengan harga US$900 juta, (US$50 juta sebuah) sedangkan India membeli 40 Sukhoi dengan harga US$1.6 bilion, (US$40 juta sebuah) manakala Vietnam membeli 4 buah Sukhoi dengan harga US$100 juta. (US$25 juta sebuah). BO

13 di ajil - Google Blog Search

13 di ajil - Google Blog Search


BLOG TERENGGANU: 13 <b>di ajil</b> - Google Blog Search

Posted: 01 May 2013 01:08 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Kupasan.net » Demonstrasi Pemuda UMNO Dun <b>AJil di</b> Kuala <b>...</b>

Posted: 18 Apr 2013 03:09 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Demonstrasi Pemuda UMNO Dun AJil di Kuala Berang 18.April.2013. Posted by: admin | on April 18, 2013. Demonstrasi bantahan calon Dun Ajil pada pagi 18 April 2013 di hadapan bangunan UMNO Bahagian Hulu Terengganu. Waiting for ...

13 di dungun - Google Blog Search

13 di dungun - Google Blog Search


Keganasan PAS!! 50 Penyokong PAS Belasah Penyokong UMNO <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 23 Apr 2013 11:24 AM PDT

PAS ganasPergaduhan 23/4/2013 11.00 PM – telah berlaku satu Insiden pergaduhan di lokasi persimpangan lampu isyarat pasar buah, jalan yahya ahmad, dungun.

Insiden berpunca daripada tindakan penguatkuasa SPR yang ingin mengambil tindakan terhadap bendera yang dipasang di tiang lampu isyarat.

Ketika melaksanakan tugas telah didatangi oleh sekempulan pemuda pas seramai lebih kurang 30 orang. Suasana menjadi semakin tegang apabila dipercayai pemuda pas telah memanggil penyokong pas utuk datang beramai-ramai dan dalam masa 20 minit penyokong pas telah bertambah kepada lebih kurang 200 orang.

Ekoran daripada kedatangan penyokong pas yang ramai pihak pemantau SPR telah mengambil tindakan meninggalkan lokasi tersebut.

Pada ketika itu juga sekumpulan penyokong umno seramai lebih kurang15 orang datang ke lokasi untuk melihat kejadian yang berlaku. Semasa dalam proses perbincangan diantara polis dan penyokong pas.

Kembali berlaku kekecohan yang mana telah berlaku pertengkaran mulut antara seorang penyokong pas dengan penyokong umno sehingga menyebabkan keadaan menjadi semakin tegang.

Dengan tiba-tiba sekempulan penyokong pas diangarkan seramai lebih kurang 50 orang penyokong pas menyerbu dan membelasah penyokong umno tersebut.

Ekoran daripada kejadian tersebut mangsa pengsan dan telah dileraikan oleh orang ramai yang berada di lokasi. Kejadian berlaku dalam masa 5 minit. Mangsa telah dibawa ke hospital dungun untuk rawatan.

13 di kerteh - Google Blog Search

13 di kerteh - Google Blog Search


Kerajaan UMNO/BN Gadai tanah warisan 15.0 hektar <b>di Kerteh</b> <b>...</b>

Posted: 06 Mar 2013 12:00 AM PST

NukeSentinel(tm)
You have attempted to access this site with an invalid User Agent.

If you think this is a mistake you can contact the site webmaster at pemuda(at)dppkk(dot)org.

Be SURE to include the following information in any email!
User Agent: none
Remote Address: 107.23.207.126
Client IP: none
Forwarded For: none

13 di kijal - Google Blog Search

13 di kijal - Google Blog Search


UMNO Online - Mangsa Ribut Di Tujuh Kampung <b>Di Kijal</b> Dapat <b>...</b>

Posted: 08 Jun 2012 05:28 AM PDT

Kategori Dari Bahagian

Mangsa Ribut Di Tujuh Kampung Di Kijal Dapat Pembelaan

KEMAMAN, 8 Jun – Penantian 92 mangsa ribut di tujuh kampung di Kijal yang menanggung kerugian berikutan bencana alam itu pada 25 Mei lepas terubat apabila kerajaan negeri Terengganu hari ini tampil menghulurkan bantuan meringankan beban mereka.

Bantuan tersebut meliputi membaik pulih rumah yang rosak serta membina tiga rumah baru di bawah Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) yang setiap seunit bernilai RM33,000 bagi menggantikan tiga rumah mangsa yang ranap teruk dalam kejadian itu.

Menteri Besarnya Datuk Seri Ahmad Said berkata setakat ini 84 rumah telah siap dibaik pulih sementara lima lagi masih dalam proses baik pulih.

"Kerja-kerja pembinaan rumah PPRT pula dijangka akan dimulakan minggu depan," katanya kepada pemberita pada Majlis Penyampaian Bantuan Mangsa Ribut dan Penyerahan Baucer Bantu Niaga di Sekolah Kebangsaan (SK) Bukit Anak Dara, dekat sini hari ini.

Bagaimanapun beliau yang juga Ketua UMNO Bahagian Kemaman berkata nilai keseluruhan bantuan yang disalurkan setakat ini masih lagi belum dapat dianggarkan.

Pada majlis berkenaan itu, setiap keluarga mangsa turut menerima bantuan berjumlah RM15,000 daripada Agrobank Terengganu dan RM30,000 daripada Petronas Wilayah Timur.

Agrobank tampil memberikan sumbangan berupa bantuan wang tunai dan pembiayaan membaik pulih rumah yang rosak teruk membabitkan pemberian sebanyak RM1,000 kepada SK Bukit Anak Dara yang turut rosak dilanda ribut, RM500 untuk setiap mangsa yang kehilangan tempat tinggal dan RM250 untuk mangsa yang mengalami kerosakan sederhana.

Bagi Ketua Pegawai Eksekutifnya, Wan Mohd Fadzmi Wan Othman berkata sementara mangsa yang mengalami kerosakan rumah minimum menerima RM100 selain semua mangsa terlibat turut diberikan bantuan dalam bentuk barang keperluan dapur.

Menurutnya, Agrobank berharap bantuan tersebut dapat mengurangkan bebanan yang ditanggung mangsa ribut yang kebanyakan terdiri daripada golongan petani dan nelayan yang merupakan antara kumpulan sasar institusi perbankan mereka.

Semasa kejadian ribut dan puting beliung yang menyerang tujuh kampung di daerah ini dua minggu lalu, Kampung Bukit Anak Dara menjadi kawasan yang paling teruk terjejas apabila 34 rumah rosak teruk diikuti dengan enam kampung lain iaitu Kampung Tengah, Kampung Darat, Kampung Titian Berayun, Kampung Ibai Penunjuk, Kampung Che Wan dan Kampung Teluk Kalong.

Dalam perkembangan lain pada majlis berkenaan, seramai 106 penduduk kawasan Kijal menerima baucer bantu niaga agar penerima dapat memanfaatkan bantuan dalam bentuk peralatan yang diberikan untuk menambah pendapatan keluarga masing-masing.

Berita Bertarikh Pada 8 June 2012 8:28 PM

ads