Jumaat, 15 Mac 2013

13 di pulau wan man - Google Blog Search

13 di pulau wan man - Google Blog Search


Taman Monumen | Taman Tamadun Islam, <b>Pulau Wan Man</b> <b>...</b>

Posted: 20 Mar 2010 06:36 PM PDT

Sambungan dari entry Jalan-Jalan di Taman Tamadun Islam, di sini eyriqazz nak berkongsi gambar monumen yang diambil yang berada di sini. Cantik-cantik kesemuanya. Memang cantik dan menarik, kalini letak 7 dulu, ada masa tambah lagi. Banyak-banyak sangat boring pula kan?
Masjid Negara, Malaysia (National Mosque)
Masjid ini dibina pada tahun 1965 sebagai tanda penghormatan terhadap Perdana Menteri Malaysia yang pertama. Bumbung utama merupakan lambang payung diraja yang terbuka dan menaranya pula adalah payung tertutup.
Badshahi Mosque, Lahore, Pakistan
Masjid ini dibina untuk Maharaja Mughal Aurangzeb Alamgir pada tahun 1673 M. Ia merupakan masjid yang terbesar pada zaman tersebut. Mengikut sejarah ianya boleh memuatkan sehingga 65,000 orang jemaah.
Kubbah As-Sakhrah, Baitul Muqqaddis, Palestin
Dibina pada tahun 692 M di bawah naungan Khalifah Umaiyah Abdul Malik ibn Marwan. Ia menyemadikan batu suji di atas Gunung Moriah dan untuk memperingati perjalanan Nabi Muhammad SAW untuk bertemu Allah.
Kudus Minar, Central Java, Indonesia
Dibina pada tahun 1549 oleh Sunan Kudus (Ja'far Shodiq). Rekabentuk Masjid ini bercirikan Hindu dan Jawa. Paling ketara adalah menaranya yang berbentuk seperti Chandi yang kebiasaanya ditemui di kawasan kuil Hindu.
Pattani Central Mosque, Thailand
Dibina pada tahun 1954 semasa pentadbiran Fil Marsyal Sarit, masjid ini menyerupai rekabentuk Taj Mahal. Ia merupakan tumpuan utama penduduk Islam Thai dan menjadi pusat untuk upacara keagamaan.
Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin, Brunei Darussalam
Masjid ini dinamakan bersempena nama Sultan Brunei yang ke 28 dan dibina pada tahun 1958. Ia direka oleh seorang arkitek Itali. Struktur kubah emas masjid ini merupaan binaan tertinggi di Brunei.
Masjid ini didirikan pada 1392 M oleh Laksamana Haji Cheng Ho pada zaman dinasti Tang. Walaupun masjid ini kelihatan seperti kuil Buddha, tetapi kedudukannya adalah mengadap kiblat.Ciri unik masjid ini ialah "Menara Kaji Diri" yang terletak di tengah-tengah lama ketiga. 
Sumber informasi/maklumat berkenaan monumen : Passport Taman Tamadun Islam ( Laman Web : http://www.tti.com.my )
P/s : Apa pandangan anda? Cantik tak monumen masjid-masjid dan bangunan bersejarah ini ? Gambar yang lain di entry seterusnya. 

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads