Jumaat, 9 November 2012

13 di setiu - Google Blog Search

13 di setiu - Google Blog Search


T E G A N U K I TA: Seminar Fatwa dan Falak <b>di Setiu</b>

Posted: 04 Nov 2012 01:01 AM PST

Oleh: Noraini Jusoh 

Seminar Pendidikan Fatwa dan Falak Negeri Terengganu kali ke-2 telah berlangsung di Dewan Majlis Daerah Setiu, Sungai Tarom, Setiu baru-baru ini.

Seminar itu dianjurkan Jabatan Mufti Terengganu dengan kerjasama Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam), Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT), Pejabat Daerah Setiu, Majlis Daerah Setiu, Pejabat Agama Daerah Setiu dan Yayasan Islam Terengganu.

Majlis dimulakan dengan ucapan alu-aluan oleh Mufti Terengganu iaitu Dato' Dr. Haji Alias Haji Abdullah dan majlis perasmian telah disempurnakan oleh Jawatankuasa Agama dan Penerangan Negeri, Y.B Haji Khazan Che Mat.

 Dalam ucapan perasmiannya, Haji Khazan berkata, seminar tersebut bertujuan membincangkan persoalan-persoalan dan kekeliruan yang timbul berkaitan soal agama di kalangan masyarakat Islam.

 "Pada seminar kali ini kita akan fokus kepada persoalan berkaitan ilmu falak dan kepada hadiran yang hadir sekiranya terdapat sebarang pertanyaan boleh ajukan kepada ahli panel," ujarnya.

 Pada seminar tersebut, pembentangan kertas kerja pertama bertajuk isu-isu semasa dalam penetapan syawal dan zulhijjah telah disampaikan oleh Y.Bhg. Encik Ahmad Taufan Abdul Rashid yang merupakan Penolong Pegawai Fakulti Pengajian Kontemporari Islam, Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA).

Pembentangan kertas kerja bertajuk penyelewengan akidah turut disampaikan oleh Y.Bhg. Ustaz Mohd Aizam.

 Sementara, Alhi Jawatankuasa Fatwa Negeri Terengganu, Y.Bhg. Dr. Haji Zulkifli Mohammad Al-Bakri telah membentangkan kertas kerja bertajuk kemurnian akidah.

 Sesi soal jawab turut dibuka kepada hadirin yang hadir pada majlis tersebut yang terdiri daripada para imam dan bilal serta masyarakat setempat.

 

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads