Khamis, 18 Oktober 2012

13 di chukai - Google Blog Search

13 di chukai - Google Blog Search


AQILAHAIQAL : OurPrideOurJoy: AAC <b>di Chukai</b> Kemaman

Posted: 08 Jul 2012 06:54 PM PDT

entry kali ni ibu nak citer pasal assessment yang ibu hadiri untuk post Juruaudit W41
kata ringkasnya AAC (Audit Assessment Centre)
ACC telah diadakan di INTAN Caw Wilayah Timur, Kemaman
ia telah diadakan pada 31.6.2012-1.7.2012
ibu , ayah & adik bertolak ke Telok Kalung pada 30.6.2012, jam 3.30 ptg..
saja nak bermalam di rumah ayah de supaya pagi tu x kalut nak mencari tempat..
ibu terpaksa tinggal along dengan makcik sebab Ahad tu along sekolah...
on the way to Teluk Kalong
muka yg x berapa nak comel
ada kat umah ayah de dah...adik riang bermain tanpa ingat kat along pun...

suka lah sangat adik nak mendukung sepupunya ni..mentang2lah si Syakila ni kecit jer & ringan..
konfem boleh angkat..

 
pagi, 30.6.2012
jam 9.30pagi bertolak dari umah ayah de..
berdebar2 dalam hati nih...
tapi maintain happy je la kan...

on the way to Chukai
jambatan baru yang ntah bape lama nak siap..
sampai dah di INTAN Caw Wilayah Timur
tempat cantik, tepi pantai
masuk2 je jumpa playground..
apalagi, anak dara ku ini excited nak main buai sebelum berpisah ngan ibu..
kebetulan jumpa pulak kak nora & the gang

dah berada dalam dewan untuk taklimat..
kena pakai bib tu sebagai pengenalan diri..
sama la gayanya mcm masa ibu hadiri assessment for post Penguasa Kastam
ini dia bilik penginapan kami
satu bilik 2 orang
ibu sebilik dgn calon dari Kelantan, Nor..
nama penuh x igt daaa...sempat bertukar no.phone
masuk2 jumpa bilik air dulu..
bilik agak besar, boleh la untuk menumpang 1 malam
view dari balkoni
siap ada jemuran
sibuk2 prepare presentation public speaking utk esok, sempat lagi bersnap2..huhu
 aikk, xde lak citer sal perjalanan program yek..
ok, actually lepas pendaftaran tu, terus ada taklimat & cek air kencing..
kemudian terus ke bilik yang ditentukan mengikut kumpulan..
dalam 1 kumpulan ada 7-10 orang..
Sesi 1 ialah penyelesaian masalah, dalam bahasa Melayu..
ibu rasa ok la sbb biasalah, kalu dalam BM ni boleh je ckp apa2 pun..
Sesi ke2 ialah perbincangan dalam English
mak aii, dahla berhabuk speaking, tajuk lak susah giler..
ada ke patut dia suruh bincang langkah2 yang perlu diambil oleh Kerajaan Somalia untuk membanteras masalah dalaman negara diorg termasuk la isu kebuluran..
aduihh, kalu citer sal Malaysia, boleh la kita tibai je kan..
tapi apa nak buat, mereka nak pilih yg betul2 terbaek...
ibu rasa down sikit lepas sesi ke 2 nih..dan kalu nak tau, ramai gak yg tarik diri lepas sesi 2 ni tau..
Sesi 3, perbincangan dalam kumpulan jugak, in BM
perlu reka bandar Impian..
ibu rasa ok la, konfiden diri naik la semula..
then, sesi 4 ialah public speaking
ni pun ibu x berapa nak konfiden..
tajuk yang ibu dapat ''transportation''
terlalu general, but ibu make it more specific iaitu ''public transport''
sesi kali ni macam x ok kot sbb ibu lupa satu word..
siap ngan note yg ibu pegang jatuh la..hadoii..malu sgt2..
lebih2 lagi penilai pada masa tu ibu kenal..
x-boss ibu dulu masa kat UAD KPM..
kesimpulannya, ibu x konfiden pun yang ibu akan lulus..
but, this is a good try & at least ibu ada experience for AAC
rasanya CAC (kastam) x lah sesusah ini..
tapi result kastam x dapat2 lagi sampai skrg..hopefully sangkutlah mana2...
tapi kalu x sangkut pun apa nak buat kan..
rezeki di tangan Allah belaka..
thats all for this entry....bai..

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads