Jumaat, 20 Disember 2013

13 di setiu - Google Blog Search

13 di setiu - Google Blog Search


T E G A N U K I TA: SAIS terbaik PMR <b>di Setiu</b>.

Posted: 18 Dec 2013 11:12 PM PST

Oleh: Aminudin Ismail. 

BANDAR PERMAISURI: Sekolah Menengah Sains Setiu (SAIS) buat pertama kalinya muncul sebagai sekolah terbaik dalam keputusan Penilaian Menengah Rendah (PMR) di daerah Setiu yang diumumkan, hari ini.

Pengetuanya, Saudah Mat Nor berkata, beliau bersyukur dengan kejayaan pelajar pertama menduduki PMR sekolah itu dan kejayaan itu juga memberi semangat kepada pihak sekolah untuk terus memperbaiki lagi kecemerlangan sekolah pada pada masa depan.

"Selain itu, keputusan 100 peratus itu juga membantu meningkatkan pencapaian daerah Setiu dalam peperiksaan itu di tempat yang lebih baik berbanding tahun sebelum ini.

"Saya berterima kasih kepada semua guru-guru dan murid, semoga kejayaan ini memberi pendorong kepada pelajar lain untuk terus cemerlang dalam peperiksaan." katanya. 

Menurutnya, seramai 59 pelajar sekolah itu berjaya mendapat 'straight' A, 34 mendapat 7A dan 31 pelajar lagi mendapat 6A daripada 144 calon yang menduduk PMR pada tahun ini dengan Gred Purata Sekolah 1.18.

Sementara itu, Pegawai Pendidikan Daerah Setiu, Kipayatuallah Dato' Mohd Said, berkata pencapaian dalam peperiksaan PMR tahun ini meningkat berbanding tahun lalu.

"Gred purata sekolah meningkat dari 2.63 tahun lalu kepada 2.59 manakala pencapaian semua A meningkat dari 5.14 kepada 9.20 iaitu ke tiga dalam negeri Terengganu dan pada keseluruhanya meningkat dalam semua kategori," katanya.

Dalam pada itu, Ahli Parlimen Setiu, Che Zulkifly Jusoh berkata, beliau mengucapkan tahniah kepada semua guru-guru dan murid atas kejayaan keputusan PMR daerah Setiu itu dan beliau mengharapkan pihak sekolah terus berusaha memperbaiki keputusan supaya mencapai keputusan yang lebih baik pada masa depan.

"Saya diberitahu, tiga buah sekolah mencapai keputusan 100 peratus di Setiu iaitu SM Sains Setiu, SM Lembah Bidong dan SMK Pelong.

"Seramai 11 pelajar mendapat 9A manakala 8A pula 180 pelajar. Daerah ini menduduki tempat ketiga di negeri Terengganu dalam PMR 2013," katanya.

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

ads