Selasa, 3 September 2013

13 di bukit besi - Google Blog Search

13 di bukit besi - Google Blog Search


UiTM <b>Bukit Besi</b> Kini Dibuka Secara Rasmi | <b>Bukit Besi</b> Blog

Posted: 19 Jun 2013 09:38 AM PDT

Salam satu Malaysia. Universiti Teknologi Mara (UiTM) kampus Bukit Besi, Dungun, Terengganu secara rasmi telah dibuka dan telah membuat pengambilan pertama pelajar serta memulakan pengajian pada awal Jun 2013. Kampus yang telah siap dibina dengan peruntukkan RM93 juta ini akan menempatkan 6000 pelajar dengan tumpuan kepada program sains dan teknologi selain daripada kejuruteraan mekanikal dan kimia.

UiTM Bukit Besi juga telah memperkenalkan satu bidang pengajian baru iaitu Diploma Kejuruteraan Perkapalan. Difahamkan, program terbaru ini diperkenalkan adalah kerana Terengganu sememangnya amat terkenal sejak zaman dahulu lagi berkaitan dengan kepakaran membuat kapal dan bot iaitu di daerah Pulau Duyong, Terengganu.

Lokasi UiTM kampus Bukit Besi berdekatan dengan Tasik Puteri Bukit Besi dan mungkin sukar untuk dicari sekiranya pertama kali sampai ke sini, ini kerana kampus tersebut dilindungi oleh bukit dan hutan. Lokasinya agak terpencil namun keindahan tasik dan kehijauan alam semula jadi boleh didapat di sini. Sementara itu, Lokasi Kelab Golf Bukit Besi hanya di seberang tasik Anda boleh sampai ke sini dengan melalui Lebuhraya Jerangau Jabor.


Gambar - gambar UiTM Bukit Besi di atas diambil dengan keizinan daripada blog Mohamad Aidil Ali iaitu salah seorang pelajar UiTM kampus Bukit Besi yang telah pun memulakan pengajiannya. Sebenarnya saya telah pun pergi ke kampus itu sebelum ini, namun orang luar dilarang masuk pada ketika itu kerana pihak pengurusan mengatakan ianya belum beroperasi sepenuhnya. Terima kasih Mohamad Aidil. Peace!

BEKAS CALON PKR BAGI DUN <b>BUKIT BESI</b>, KEMUKA SAMAN <b>...</b>

Posted: 22 Jul 2013 06:10 PM PDT


Ekoran telah terlalu lama menahan sabar dan memendam rasa, calon PKR, bagi kerusi DUN Bukit Besi, Mohd Shamsul Mat Amin, 27 ketika pilihanraya umum yang lalu, tampil membuat kenyataan bagi menyelar Presiden Pas, Haji Abdul Hadi Awang. Ia ekoran dari kenyataan bekas menteri besar Terengganu itu ketika berceramah di Tebakang Alor Limbat, Marang yang mengatakan "ada calon PKR tukang edar pil kuda dan sokong komunis'.
Semasa kempen PRU-13 yang lalu, Presiden Pas itu ketika berucap dalam satu majlis ceramah mengatakan dia mendapat maklumat ada calon yang membuat kerja 'haram' iaitu menjual pil kuda dan mempunyai fahaman bertentangan apabila meletakkan gambar pejuang revolusi komunis di Rusia iaitu Karl Marx, Vladimir Lenin dan Joseph Stalin di markas parti mereka.
Dia turut menegaskan Pas tidak boleh menerima calon sebegitu dan tindakan itu diambil agar 'syaitan-syaitan' tidak boleh masuk dalam pakatan pembangkang. Ia bagi menjelaskan isu kenapa Pas terpaksa bertanding di kawasan tertentu sehingga menyebabkan pertindihan sesama sendiri.
Menurut Shamsul disebabkan kenyataan itu juga, dia sering diejek dan diaibkan oleh masyarakat di kampungnya. Malah nama baiknya dan keluarga turut terjejas, mengalami masalah kemurungan di samping menjejaskan perniagaannya. Beliau yang tidak dapat menahan sebak, terpaksa berhenti beberapa kali ketika membacakan kenyataannya.
"Disebabkan kenyataan tersebut, ia telah menjatuhkan maruah saya, malah masyarakat (di kampung) mengangap saya adalah pengedar pil kuda. Tuduhan tersebut sangat berat…. (terpaksa berhenti seketika kerana sebak) dan serius.
"Saya perlu membersihkan nama nama baik saya dari angkara fitnah ini. Justeru itu, saya akan failkan kes fitnah ini ke mahkamah dalam waktu terdekat dan tindakan saman malu saya ini wajar diambil kerana ia adalah fitnah dan menjurus kepada usaha merendahkan reputasi saya sebagai seorang pemimpin politik" katanya ketika sidang media tergempar, pagi tadi.
Shamsul yang ditemani oleh bapanya dan Ketua Pengarah Pilihanraya PKR, Negeri Terengganu, Yahya Zakaria turut menjelaskannya tindakan itu langsung tidak dipengaruhi oleh mana-mana pihak dan ia semata-mata dilakukan bertujuan untuk membersihkan nama baik keluarganya.
Menurut Shamsul yang juga merupakan seorang Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) selain beliau dua lagi bekas calon dari PKR Terengganu akan turut mengambil tindakan yang sama dalam masa yang terdekat.

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads