Khamis, 27 Jun 2013

13 di pulau kapas - Google Blog Search

13 di pulau kapas - Google Blog Search


.yang tersurat.: <b>PULAU KAPAS</b>, PULAU SERAI DAN PASIR RAJA

Posted: 14 Jun 2013 06:22 AM PDT


Ada beberapa pilihan: Pulau Kambing, Pulau Ru Sa, Pulau Bahagia, Pulau Musang, Pulau Kapas, Pulau Serai, Pulau Duyung, Pulau Sekati, Pulau Manis. Majoriti memilih Pulau Kapas. Saya terpaksa akur. Ternyata saya amat demokratik.
Tiba saat yang dinanti kami pun pergilah ke Pulau Kapas.  Oleh kerana Pulau Kapas benar-benar sebuah pulau, terpaksalah kami naik bot. Saya tidak akan menceritakan kisah naik bot dan apa aktiviti yang kami buat di Pulau Kapas.  Saya tahu kamu tidak berminat untuk tahu semua itu.
Cuma kamu perlu tahu bahawa sesudah pulang dari Pulau Kapas, saya pun pos sekeping gambar ke fesbuk dengan sedikit penerangan.  Perenggan pertama entri ini merupakan copy and paste daripada penerangan tersebut.
Ada beberapa orang kenalan fesbuk saya beri komen.  Salah seorang memberi komen pendek: "Pulau Serai".  Saya tak tahu apa maksud sebenar kenalan fesbuk saya itu.  Adakah beliau mencadangkan kami sepatutnya melancong ke Pulau Serai atau hendak memberitahu kami bahawa beliau kenal Pulau Serai.  Sesudah tidak ada idea untuk respon komennya, saya pun sekadar menjawab begini: 

"Kisah benar. Pada tahun 70-an, ada guru baharu yang enggan ditempatkan di Pulau Serai, Dungun. Rela ditempatkan di kampung Pasir Raja, Dungun. Akhirnya menangis bila mendapati untuk ke kampung Pasir Raja perlu naik perahu selama tiga hari, tiga malam sedangkan Pulau Serai bukan sebuah pulau tetapi sebuah kampung berhampiran bandar Dungun. heh heh.."

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads