Ahad, 28 April 2013

13 di kuala berang - Google Blog Search

13 di kuala berang - Google Blog Search


Sebongkah Batu <b>Di Kuala Berang</b> DiHaramkan | saljuhumairah

Posted: 07 Feb 2013 08:56 AM PST

Akhirnya berjaya juga memiliki senaskah buku kontroversi minggu lepas melalui tempahan online; "Sebongkah Batu Di Kuala Berang".
Buku yang diterbitkan oleh PTS LITERA UTAMA telah diharamkan oleh JAKIM.  Punca dan sebab pengharamannya saya agak kurang jelas.
Yang pasti penulis buku ini Dr. Haji Faisal Tehrani pernah popular dengan kontroversi yang mengaitkan beliau dengan fahaman syiah di Malaysia.  
(Google - untuk mendapatkan maklumat lanjut)
Sejak dari dulu saya sentiasa mengikuti hasil karya beliau setelah terbaca novel sastera yang diwajibkan bagi pelajar tingkatan 4 dan 5.
Saya memiliki lebih 6 koleksi novel beliau.  Antaranya :

  • Tuhan Manusia
  • Bila Tuhan Berbicara
  • Ketupat Cinta
  • Cinta Sang Po Bo
  • 1511 H Kombat
  • Ditektif Indigo.

Dan yang terkini Sebongkah Batu Di Kuala Berang.
"Buku kecil ini mengisahkan sekumpulan pelajar tahun akhir di sebuah institusi Akademik Seni Islam yang perlu menyiapkan tugasan terakhir dengan cemerlang, iaitu dokumentari drama yang mengkaji kedatangan Islam ke Tanah Melayu. Kisah kedatangan Islam yang dikaji dengan secara terperinci itu dialihkan ke dokumentari drama dengan tuntutan seni yang tinggi. Alur ceritanya mula bergolak dengan sikap pelakon yang bermasalah sehingga dokumentari itu gagal memenuhi tarikh akhir. Dalam tuntutan-tuntutan yang semakin mendesak, Faisal Tehrani memberikan sebuah penyudah yang tidak disangka."
Naqi
"Pahatkan kita batu sungai empat muka.
Terdapat ia perihal Islam masuk ke benua ini.Perihal orang negeri menerima Islam itu Allah Esa, Rasul-Nya Muhammad dan sekian ajaran dan jalan agama suci ini."
Cerita yang ringkas, namun padat dengan fakta dan ilmu.
Puan Ainon Mohd selaku penerbit pernah mempetahankan buku ini dalam kenyataan beliau di Malaysiakini.  
"Pengerusi Kumpulan Syarikat-syarikat PTS, Ainon Mohd berkata, pihaknya dari awal sedia maklum "kemungkinan karya itu dikontroversikan sentiasa ada" ekoran perkara itu sering menimpa Faisal."
"Namun pihak editorial yang membaca manuskrip itu berpandangan karya tersebut tidak mempunyai unsur-unsur negatif, itulah sebabnya karya itu diterbitkan," katanya

p/s: Mungkin disebabkan ia kontroversi- terus jadi popular.
" ); (function() { var nn = document.createElement('script'); nn.type = 'text/javascript'; nn.src = 'http://synad2.nuffnang.com.my/lr.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(nn, s.nextSibling); })();

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads