Khamis, 6 Oktober 2011

13 di setiu - Google Blog Search

13 di setiu - Google Blog Search


Anak Jelapang: Pusat setuju bina empangan <b>di Setiu</b>

Posted: 15 Jun 2008 05:46 AM PDT

ARKIB : 15/06/2008

SETIU 14 Jun 2008 - Kerajaan Pusat bersetuju untuk membina sebuah empangan kecil di daerah ini tidak lama lagi, bagi mengatasi masalah banjir supaya hasil tanaman petani tidak terjejas oleh bencana alam itu. Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, selain itu empangan berkenaan juga adalah untuk tujuan menyalurkan air kawasan pertanian termasuk sawah yang diusahakan di daerah itu.
''Kerajaan prihatin terhadap nasib rakyat di sini sebab itu projek empangan ini akan dilaksanakan," kata Perdana Menteri semasa berucap merasmikan Jelapang Padi Mak Jintan di sini hari ini. Abdullah turut melahirkan perasaan bangga dengan kerajaan negeri pimpinan Menteri Besar, Datuk Ahmad Said yang memajukan tanah terbiar dengan projek penanaman padi seperti yang diusahakan di Mak Jintan di sini.
Katanya, beliau difahamkan kawasan terbiar yang dibangunkan dengan tanaman padi bukan sahaja di Setiu, tetapi juga di beberapa daerah lain yang berpotensi untuk tujuan itu. ''Projek ini seharusnya diperhebatkan dan negeri lain boleh mencontohi usaha ini,'' kata Perdana Menteri. Katanya, Malaysia sememangnya mempunyai banyak tanah terbiar yang jika dimanfaatkan boleh digunakan untuk menambah pengeluaran makanan negara.

Sumber : http://utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=0615&pub=utusan_malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_02.htm&arc=hive

Anak Jelapang: Terengganu Rancang Buka Jelapang Padi <b>Di Setiu</b>

Posted: 27 Apr 2008 02:40 PM PDT

KEMAMAN, 27 April (Bernama) -- Kerajaan Terengganu merancang membuka 3,200 hektar kawasan sawah padi dalam usaha untuk mengatasi masalah kekurangan bekalan beras negara, kata Menteri Besar Datuk Ahmad Said. Beliau berkata projek itu yang akan dilaksanakan di Setiu melibatkan penanaman padi tiga kali setahun dengan peruntukan sebanyak RM100 juta.

Katanya kerajaan negeri akan mengemukakan cadangan projek itu kepada Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani bagi mendapatkan peruntukan. "Projek ini akan dilaksanakan sebaik kami mendapat peruntukan daripada kementerian," katanya kepada pemberita ketika ditemui selepas mengadakan pertemuan dengan ketua-ketua jabatan persekutuan dan negeri di Institut Tadbiran Awam Negara (Intan) kampus Wilayah Timur di sini hari Ahad.

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Mokhtar Nong dan Pengarah Intan, Dr Mohamad Hamzah. Beliau berkata wakil kerajaan Terengganu telah melawat kawasan tanaman padi di Sekinchan, Selangor bagi melihat pelaksanaan projek penanaman padi tiga kali setahun itu.

"Kami akan menggunakan kawasan tanaman di Sekinchan sebagai model untuk pelaksanaan projek di Setiu nanti," katanya. Dalam perkembangan lain, Ahmad berkata sehingga kini beliau belum dimaklumkan jumlah royalti minyak yang diterima oleh Terengganu.

"Rakyat nak tahu berapa jumlah royalti minyak yang diterima termasuk jumlah yang sudah dibelanja serta bakinya dan saya sendiri tidak boleh menjawab mengenai perkara itu (royalti)," katanya. Beliau berkata perkara itu akan menjadi agenda dalam pertemuannya dengan Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, yang dijangka diadakan pada pertengahan bulan depan.

-- BERNAMA 

SUMBER: http://www.bernama.com/bernama/v3/bm/news_lite.php?id=329362

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads